Wednesday , May 12 2021

Donald Trump a părăsit Casa Albă. „Ne vom întoarce într-un fel sau altul”. El a lăsat o scrisoare pentru Biden pe biroul prezidențial

Donald Trump a părăsit Casa Albă, cu câteva ore înaintea ceremoniei de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Trump a plecat la bordul elicopterului prezidențial, Marine One, în jurul orei 8:20, ora Washingtonului (15:20, ora României), însoțit de soția sa, Melania. Soții Trump au aterizat la baza militară Andrews din Maryland, aflată la aproximativ 16 kilometri de Washington. Zborul de la Casa Albă până la baza aeriană a durat circa 10 minute. Aici Trump a ținut ultimul său discurs la președinte și a fost întâmpinat de fanfară, covor roșu și sute de susținători.

„Au fost patru ani extraordinari, ce am făcut noi a fost umitor, după orice standarde: am întărit Armata Sua, am creat Forța Spațială a SUA. Am avut grijă de veterani, care au fost foarte prost tratați înainte, acum pot beneficia de îngrijiri medicale Am promovat cele mai mari reduceri de taxe din istoria SUA. Sper că nu vor crește taxele, dar dacă le vor crește, eu v-am avertizat”, a declarat Donald Trump.

„Mă voi lupta mereu pentru voi, vă voi asculta și vă spun că viitorul acestei țări nu a fost niciodată mai bun. Viitoarea administrație are fundația să facăceva extraordinar. Urez succes și noroc noii administrații”.

„Lucrurile pe care le-am făcut au fost incredibile și vă spun doar la revedere, va mulțumesc și ne vom întoarce într-un fel sau altul. Vreau să îi mulțumesc vicepreședintelui Mike Pence. Vreau să mulțumesc tuturor oamenilor din Washington. Ne revedem curând!”, a spus Trump.

Avionul US Air Force One, cu Donald, Melania Trump și întreaga familie la bord, a decolat de la baza aeriană Andrews cu destinația Mar-a-Lago, reședința acestora din Florida. Este ultimul zbor al lui Trump în calitate de președinte al SUA.

Trump a decis să nu participe la inaugurarea succesorului său la Casa Albă, încălcând astfel una dintre cele mai vechi tradiții ale republicii americane și transferului pașnic de putere.

Este pentru prima oară în ultimii 151 de ani când un președinte refuză să participe la ceremonia de învestire a succesorului său. Ultima oară, un astfel de eveniment s-a petrecut în 1869, când președintele Andrew Johnson a refuzat să participe la învestirea succesorului său, Ulysses Grant.

De asemenea, Trump înă nu l-a felicitat pe Biden, ba chiar a evitat mereu să pronunțe public numele noului președinte democrat, preferând sintagma „noua administrație”. Nici vorbă să respecte o altă tradiție, de a-l invita la Casa Albă înainte de inaugurare, pentru predarea simbolică a puterii, iar fosta Primă Doamnmă să-i facă turul reședinței noii Prime Doamne. Însă Trump a acceptat un singur simbol ce face parte din tradiția predării puterii: i-a lăsat, se pare, o scrisoare pe biroul său adresată succesorului.

 

 

Vezi si

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupție

Procurorii anticorupție austrieci îl anchetează pe cancelarul Sebastian Kurz în legătură cu o posibilă mărturie …