Wednesday , February 28 2024

Doi nord-coreeni, executaţi în public pentru că au luat de pe jos manifeste lansate de Seul

Coreea de Nord a executat, luna aceasta, în public, doi cetăţeni nord-coreeni, pentru că au adunat de pe jos manifeste răspândite peste frontiera cu Coreea de Sud, a anunţat luni liderul unei asociaţii de la Seul.

Un ofiţer din cadrul armatei, care a luat şi cei câţiva dolari incluşi într-un manifest, şi o femeie, în vârstă de 45 de ani, care a ascuns un manifest de propagandă, au fost împuşcaţi la 3 ianuarie, la Sariwon, la 45 de kilometri sud de Phenian, a anunţat Choi Sung-Yong.

Execuţia a avut loc în faţa a aproximativ 500 de persoane şi a fost precedată de o şedinţă ideologică pe tema manifestelor trimise de cealaltă parte a frontierei, de către Coreea de Sud, uneori cu baloane umflate cu aer.

Potrivit lui Choi Sung-Yong, care citează o sursă de la Sariwon, şase membri ai familiilor celor două persoane executate au fost trimise în lagăre de deţinuţi politici.

“Coreea de Nord pare că a pus în aplicare aceste execuţii, cu scopul de a da o lecţie populaţiei sale”, potrivit activistului. Regimul pare că vrea să îşi intensifice controlul ideologic, în timp ce presupusul succesor al actualului lider, fiul său cel mai mic, se pregăteşte pentru exercitarea puterii, a adăugat el.

Kim Jong-Un, în vârstă de 28 de ani, a fost desemnat în mod oficial, în toamna lui 2010, ca succesor al tatălui său, Kim Jong-Il, care are probleme de sănătate.

Între cele 500 de persoane obligate să participe la execuţie figurau aproximativ 50 de rude ale unor foşti prizonieri de război, originari din Coreea de Sud, sau sud-coreeni răpiţi.

Choi Sung-Yong, al cărui tată a fost răpit de nord-coreeni, a creat o asociaţie care a reuşit să ajute prozonieri de război şi victime ale răpirilor să scape.

Seulul estimează la 500 numărul prizonierilor de război sud-coreeni deţinuţi, în continuare de Phenian, şi la 480 numărul sud-coreenilor răpiţi de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953). Phenianul dezminte că ar reţine sud-coreeni împotriva voinţei lor.

Vezi si

NATO şi UE neagă orice intenţie de trimitere a unor trupe în Ucraina

NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul …