Tuesday , March 5 2024

Documente confidenţiale NATO, furate în Portugalia şi scoase la vânzare pe darkweb

Sute de documente confidenţiale trimise de către NATO Portugaliei au fost găsite şi scoase la vânzare pe darkweb, în urma unui atac informatic care a ţintit Statul Major al Forţelor armate portugheze şi serviciile militare portugheze de informaţii, dezvăluie joi cotidianul Diario de Noticias, relatează AFP.

”Este vorba despre un atac prelungit în timp şi indetectabil, comis de boţi programaţi să detecteze acest tip de documente”, declară surse anonime cotidianului online.

Potrivit Diario de Noticias, acest incident a fost detectat de către serviciile americane de informaţii şi a fost semnalat apoi autorităţilor portugheze în august, prin intermediul Ambasadei Statelor Unite la Lisabona.

O anchetă a agenţiilor portugheze de securitate cibernetică ar fi identificat Statul Major General al armatei, serviciile militare portugheze de informaţii şi un departament de la Ministerul portughez al Apărării ca ţinte ale atacului cibernetic, precizează ziarul.

”Guvernul este în măsură să asigure că Ministerul Apărării Naţionale şi Forţele armate acţionează zilnic pentru ca credibilitatea Portugaliei, în calitate de stat fondator al Alianţei Nord-Atlantice, să rămnână intactă”, răspunde în scris cabinetul premierului Antonio Costa, contactat de AFP.

”De fiecare dată când există suspiciunea unei intruziuni (…), situaţlia este îndelung analizată” şi se iau măsuri de ”consolidare a sensibilizării la securitatea cibernetică”, adaugă Guvernul portughez, fără să confirme sau să infirme faptul că au fost furate dociumente.

Potrivit Diario de Noticias, documentele respective ar fi fost schimbate între diverse servicii portugheze prin linii de comunicare nesecurizate.

Vezi si

Prima căsătorie gay din Grecia a avut loc sub protecţia poliţiei

Prima căsătorie între persoane de acelaşi sex a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în …