Friday , May 24 2024

Discuţiile de la Cairo privind încetarea focului în Fâşia Gaza nu au înregistrat deocamdată niciun progres

O oficialitate a mişcării palestiniene Hamas a declarat luni că nu s-a înregistrat niciun progres în noua rundă de tratative de la Cairo privind încetarea focului în Fâşia Gaza, discuţii la care mai iau parte delegaţii din Israel, Qatar şi Statele Unite, informează Reuters.


”Nu este nicio schimbare în poziţia ocupaţiei şi, de aceea, nu este nimic nou în discuţiile de la Cairo”, a spus reprezentantul Hamas, sub rezerva anonimatului.

”Nu s-a înregistrat încă niciun progres”, a adăugat el.

Postul de televiziune Al-Qahera a citat luni o sursă diplomatică egipteană potrivit căreia în timpul discuţiilor de la Cairo părţile ar fi ajuns la un acord.

Sâmbătă a sosit la Cairo şi directorul CIA, William Burns, a cărui prezenţă arată presiunea pusă de Washington pentru un acord privind eliberarea ostaticilor aflaţi în Fâşia Gaza şi depăşirea crizei umanitare grave din enclava palestiniană.

Mişcarea Hamas doreşte încetarea ofensivei israeliene şi retragerea totală a Israelului din Fâşia Gaza, în timp ce israelienii vor un acord privind eliberarea ostaticilor din Gaza în schimbul unor deţinuţi palestinieni, fără a se angaja că pun capăt războiului.

Conflictul actual din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul terorist fără precedent comis de comandouri ale Hamas în 7 octombrie anul trecut în sudul Israelului, când cel puţin 1.160 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în enclava palestiniană.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră de amploare, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat cu 33.175 de morţi şi 75.886 de răniţi în rândul palestinienilor. AGERPRES 

Vezi si

Încă un general de rang înalt din Statul Major rus a fost arestat pentru corupție

Un membru de rang înalt al Statului Major General rus a fost arestat preventiv pentru …