Democraţii îşi consolidează majoritatea în Senatul american, dupa alegeri

reportersite
08 noiembrie 2012, 15:24

Democraţii şi-au consolidat majoritatea în Senatul american în urma alegerilor legislative de marţi, câştigând locuri în state care erau mai degrabă favorabile republicanilor, potrivit unor rezultate publicate miercuri.

Partidul preşedintelui Barack Obama, care, în precedenta legislatură, graţie sprijinului acordat de doi independenţi, dispunea de o majoritate de 53 de locuri faţă de 47 pentru republicani, şi-a sporit avantajul, având 55 de locuri faţă de 45.

În North Dakota (nord-vest), Heidi Heitkamp, o democrată care s-a distanţat de Barack Obama cu privire la anumite subiecte, şi-a învins adversarul republican, Rick Berg, cu mai multe mii de voturi.

De asemenea, democratul Jon Tester a câştigat în Montana.

Democraţii s-au remarcat în Indiana şi Missouri, două state care au votat pentru Mitt Romney, dar în care candidaţii republicani au provocat controverse legate de afirmaţii cu privire la viol şi la avort.

În Massachusetts, unde lupta a fost foarte strânsă, democrata Elizabeth Warren l-a detronat pe republicanul Scott Brown, funcţia fiind ocupată anterior de democratul Ted Kennedy, decedat în 2009.

Totodată, au fost aleşi doi independenţi. În Maine (nord-est), fostul guvernator Angus King a câştigat locul deţinut de republicana Olympia Snowe. Angus King a afirmat miercuri că urmează să anunţe curând ce partid va susţine, fiind probabil să se îndrepte spre democraţi.

În Vermont (nord-est), un stat tradiţional de stânga, senatorul Bernie Sanders, care se prezintă drept un socialist şi care votează cu tabăra democrată, a fost reales.