Tuesday , May 11 2021

De ce vrea Putin o criză în Ucraina?  

Rusia a început deodată să se pregătească pentru un război în toată regula în Ucraina, dar care este cu adevărat obiectivul președintelui Vladimir Putin?

„Se va întâmpla sau nu? Vom ve­dea. Cei din Occident nu știu ce să facă în această privință“. Așa rezuma situa­ția recent Pavel Felgenhauer, ex­pert rus în securitate, scrie EUObserver.

Când ziarul rusesc Rosbalt l-a întrebat de ce ar dori Kremlinul să înceapă un război, acesta a răspuns: „Puneți această întrebare unui psihanalist. Lucrurile se întâmplă deja. Război într-o lună la începutul lunii mai, totul va fi pregătit“, a declarat Felgenhauer.

Comentariile acestuia vin după ce Putin a început dintr-o dată să strângă trupe la granița ucraineană săptămâna trecută. Manevrele vin pe fondul unei creșteri a violențelor în estul Ucrainei, creând pretexte pentru intervenție. Acestea au stârnit de asemenea semnale de alarmă în Bruxelles.

„UE trebuie să rămână vigilentă, să fie pregătită să acționeze și să-și ajute partenerii (Ucraina)“, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

„Mă tem că ceva rău este pe cale să se întâmple“, a adăugat un diplomat UE.

Kremlinul nu a vorbit prea mult despre motivele din spatele acestei mobilizăi. „Pentru mine, tăcerea Rusiei este destul de înfricoșătoare și elocventă“, a declarat un ofițer de securitate dintr-o țară parteneră a NATO.

Potrivit ambasadorului ucrai­nean la UE, Mykola Tochytskyi, ceea ce Putin își dorește cu adevărat este să recucerească Ucraina. „Restaurarea imperiului rus nu va fi niciodată completă fără Ucraina. Este visul lui Putin“, potrivit acestuia.

Lăsând scenariile de coșmar deoparte, este posibil ca Putin să încerce pur și simplu să sperie Europa și Ucraina pentru a obține concesii. Acesta ar putea încerca de asemenea să testeze noua administrație ame­ricană.

Situația riscă să facă soarta activiștilor ruși din opoziție, ca Aleksei Navalnîi, mai puțin impor­tantă.

UE a impus sancțiuni împotriva unui număr însemnat de oficiali ruși, restricționând în același timp afacerile cu bănci și firme de energie din Rusia.

Însă ultimele sancțiuni europene legate de Navalnîi par neînsemnate în raport cu amenințarea cu război a Rusiei, a declarat Kostiantyn Yelisieiev, fost consilier prezidențial ucrainean, pentru EUObserver.

O amenințare cu blocarea gazoductului Nord Stream 2 sau a accesului la sistemul de plăți Swif l-ar face pe Putin să se gândească de două ori, potrivit lui Yeilisieiev. Însă cele mai puternice contra-măsuri ar fi ca UE să ofere poporului ucrainean „o perspectivă de integrare“ și ca NATO să îmbrățișeze Ucraina cu un plan de acțiune pentru integrare, a declarat Yelisieiev, care conduce acum New Solutions Centre, un think-tank din Kiev.

Rămâne de văzut dacă puterile europene și Biden vor ști ce e de făcut în legătură cu Putin. (Mediafax)

Vezi si

Alegeri locale în Marea Britanie: Victorioşi, secesioniştii scoţieni cer referendum pentru independenţă

Susţinută de victoria partidului său la alegerile locale, premierul independent Nicola Sturgeon l-a îndemnat sâmbătă …