Saturday , July 13 2024

Cutremur de 7,1 și inundații de proporții în Mexic. Cel puțin 20 de morți

Cel puțin 17 pacienți dintr-un spital au murit în Mexic, din cauza inundațiilor puternice. Un altul a decedat după ce un stâlp a căzut peste el, în timpul seismului. Un râu s-a revărsat și apa a întrerupt alimentarea cu energie electrică, ceea ce le-a fost fatal bolnavilor cu Covid-19, care erau ținuți în viață de instalațiile de oxigen. Alte două persoane au murit luate de puhoaie într-o suburbie a Ciudad de Mexico. Pe străzi s-au format puhoaie, blocurile și magazinele au fost inundate, iar sute de oameni din zonele afectate au fost evacuați. Miercuri dimineață, în sud-estul Mexicului s-a produs și un cutremur cu magnitudinea 7,1.

“Ploile de ieri din Hidalgo au provocat revărsarea râului Tula, inundând spitalul general, cauzând moartea a 17 pacienţi”, a tranmis guvernul într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a transmis un mesaj pe contul său de Twitter în care a scris că “este o zi foarte tristă” pentru Mexic.

Alte două persoane au murit din cauza inundaţiilor la Ecatepec, o suburbie a capitalei Ciudad de Mexico, unde numeroase străzi au fost inundate, a raportat presa mexicană. O mare parte a ţării a fost lovită de ploi abundente, în special luni, care au provocat revărsarea râurilor.

Într-un mesaj, însoţit de o înregistrare video, Zoe Robledo, directorul general al asigurărilor de sănătate mexicane (IMSS), care gestionează spitalul inundat, a precizat că 57 de pacienţi erau în unitate şi că în câteva minute acesta a fost inundată.

“În momentul în care curentul electric a fost tăiat în municipalitatea Tula, oxigenul a încetat să mai fie administrat” pacienţilor, a spus Robledo, precizând că 40 de pacienţi au supravieţuit.

Potrivit media locale, printre victime erau pacienţi cu COVID-19 sub asistenţă respiratorie. Imaginile difuzate media locale au arătat spitalul inundat şi personalul medical transportând tărgi prin apă.

Autorităţile au declarat că pacienţii care au supravieţuit au fost trimişi la alte spitale din regiune, scrie AFP, citată de Reuters.

Un cutremur de magnitudine 7,1 s-a produs marți seară la orele 20.47 (miercuri, 01.47 GMT) în sud-estul Mexicului, a indicat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Seismul s-a soldat cu cel puțin o victimă, un bărbat omorât de un stâlp care s-a prăbușit. De asemenea, mișcarea telurică a antrenat pitre și bolovani, care au provocat distrugeri la mai multe clădiri.

Epicentrul se află la 14 km sud-est de staţiunea Acapulco, statul Guerrero, la 400 km sud de Ciudad de Mexico, a precizat centrul.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Honolulu, statul american Hawaii, a avertizat că un val de maree este “posibil pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului de-a lungul coastelor Mexicului”.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 12,6 kilometri, potrivit USGS. Mişcarea telurică a durat mai puţin de un minut şi a fost resimţită puternic în întreaga capitală, potrivit mai multor jurnalişti ai agenţiei France Presse.

Ultimul cutremur major în Mexic – cu magnitudinea 7,1 – s-a produs la 19 septembrie 2017 şi s-a soldat cu 369 de morţi şi peste 7.000 de răniţi, în principal în capitala Ciudad de Mexico.

Vezi si

Președintele României a semnat acordul bilateral de securitate cu Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi, la Washington, acordul …