Tuesday , April 23 2024

Curtea Supremă a Ucrainei are un nou președinte, după ce fostul a fost prins cu mită de 2,7 milioane de dolari. Alți 18 judecători percheziționați. Cine e oligarhul implicat

Dmitro Luspenic (foto) – originar din regiunea Cernăuți, în calitate de judecător cu cea mai lungă experiență, va îndeplini temporar atribuțiile de președinte al Curții Supreme a Ucrainei. Luspenic avea funcția de secretar al plenului Curții Supreme care, întrunindu-se după scandalul uriaș iscat de flagrantul cu mita de 2,7 milioane USD, a susținut votul de neîncredere față de președintele Curții Supreme Vsevolod Knyazev.

Pentru decizia privind votul de neîncredere au fost „pentru” 140 de membri ai plenului și doar doi împotrivă. După aceea, judecătorii au votat și pentru rezoluția privind eliberarea din funcție a lui Vsevolod Knyazev, aceasta din urmă fiind susținută de 137 de membri ai plenului. Prin urmare, Vsevolod Knyazev pierde statutul de șef al Curții Supreme, dar rămâne judecător al acestei instanțe, iar asta pentru că unul dintre motivele de încetare a atribuțiilor unui judecător de la Curtea Supremă este condamnarea în procesul penal.

Vsevolod Knyazev

CITIȚI ȘI: Președintele Curții Supreme a Ucrainei, prins în flagrant în timp ce primea o mită de 3 milioane de dolari

Potrivit surselor ZN.UA de la NABU (Biroul Național Anticorupție al Ucrainei), alți 18 judecători ai Curții Supreme a Ucrainei sunt percheziționați, iar Knyazev a primit bani de la oameni care au acționat în interesul oligarhului Constantin Jevago. NABU a confirmat că a fost expusă „corupția pe scară largă în Curtea Supremă”, și anume o schemă pentru primirea de beneficii necuvenite de către conducerea și judecătorii Curții Supreme. NABU a promis că va oferi detalii mai târziu, dar au arătat la puțin timp o fotografie cu banii.

Vsevolod Knyazev este șeful Curții Supreme de la 1 decembrie 2021. El va împlini 44 de ani pe 25 mai.
Interesant este că în februarie, Vsevolod Knyazev spunea despre declarațiile critice ale șefului adjunct al Președinției Ucrainei, Andrii Smirnov, cu privire la candidații la funcțiile de membri ai Consiliului Suprem de Justiție din noiembrie 2022 că ar putea prejudicia reforma din sistemul judiciar. În replică, Andrii Smirnov a răspuns că criticile candidaților au venit nu numai de la el, ci și de la organizațiile anticorupție.

Cât despre presupusa implicare a oligarhului Jevago (probabil în legătură cu decizia Camerei Mari a Curții Supreme din 19 aprilie 2023 în dosarul recunoașterii legalității achiziției unui pachet de acțiuni la Uzina de Mine și Procesare Poltava în 2002 de către compania Ferrexpo, unul dintre ai cărei acționari este Jevago), precizăm că acesta este căutat sub suspiciunea de implicare în delapidarea și legalizarea a 2,5 miliarde de grivne ale băncii Finanțe și Credit. Oligarhul ucrainean (unul din miliardarii în dolari, conform analizei Forbes) este cercetat în Franța, la 30 martie 2023, instanța franceză a respins cererea părții ucrainene de extrădare a lui Jevago. Pe de altă parte, serviciul de presă al oligarhului ucrainean a transmis un comunicat în cae susține că nu are nimic de-a face cu mita președintelui sau judecătorilor Curții Supreme. (D.P.)

Vezi si

Consulatele Ucrainei au încetat să ofere servicii bărbaților de vârsta mobilizării care trăiesc peste hotare

Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării …