Thursday , March 28 2024

Cumătrul lui Putin, pion în războiul politic intern al Ucrainei între fostul și actualul președinte

La adăpostul zgomotului infernal al bombelor trase de ruși asupra ucrainenilor, un război politic surd, dar crâncen se duce în Ucraina. Protagoniști sunt actualul președinte Volodimir Zelenski – a cărui popularitate a crescut din nou ca Pasărea Phoenix după ce înainte de începerea războiului era în cădere – și fostul președinte Petro Poroșenko – creditat a fi înainte de război beneficiarul major al căderii în zondaje a lui Zelenski și care avusese un curaj atât de mare să îl înfrunte pe acesta din urmă încât nu s-a temut să revină în Ucraina, unde actualul șef de stat îi pregătise un ditamai proces politic. La câteva săptămâni, când cei doi se încruntau unul la altul ca doi boxeri de categorie grea, începe războiul. Aparent, lupta este uitată. De fapt, doar cursul procesului pe care Zelenski i l-a făcut lui Poroșenko este abătut. Cel din urmă constată că, formal, a ajuns în aceeași tabără cu adversarul său. Acesta însă beneficiază de o vizibilitate internă și externă atât de mare pe fondul rezistenței în fața invadatorilor din Rusia încât este imposibil să nu revină în forță și să recâștige capital electoral. Oligarhul Poroșenko nu renunță nici el, deși joacă elegant și sobru pe cartea patriotismului, dar între timp se petrece ceva care dă de gândit: un alt oligarh este prins de autoritățile ucrainene, iar de atunci războiul politic între Poroșenko și Zelenski a intrat într-o nouă fază: escaladarea treptată a tensiunilor.

Medvedciuk făcând declarații la SBU

Cine este oligarhul care (folosit fiind politic, evident) tulbură apele?! Ei bine, pentru nimeni nu este un secret că miliardarul Viktor Medvedciuk a încercat imediat după începerea invaziei ruse să plece din Ucraina. Nu oricum, ci pe furiș. Ba chiar era cât pe ce să reușească. Încă înainte de război, autoritățile ucrainene au luat unele măsuri legate de confiscarea unor averi, dar totuși oligarhul nu era de găsit. Între acuzațiile aduse merită de reținut și cea cum că tocmai cumătrul lui Putin a jefuit resursele naționale de pe teritoriul (ocupat de ruși „temporar”, cum încă insistă Ucraina) al Crimeei.

Dar de ce este mai important Viktor Medvedciuk decât Victor Pinciuc, de exemplu? Sau decât Igor Kolomoiski? Ori chiar decât Vadim Novinski? Și poate chiar mai important, dintr-o anumită perspectivă, decât liderul incontesabil al oligarhilor din țara vecină, Rinat Ahmetov? Și asta deși, cel puțin oficial, nu are o avere cât acesta. Sunt mai multe motive iar primul este acela că are o veche și strânsă legătură cu ldierul de la Kremlin, Vladimir Putin. Nici mai mult, nici mai puțin decât cumetri. Al doilea motiv ține de legăturile nu doar economice și politice accesibile într-o anumită măsură publicului ucrainean, ci și de unele la care nu au acces nici măcar politicieni de la vârf.

În timpul cât președinte al Ucrainei a fost oligarhul Poroșenko, Medvedciuk era considerat – și, de altfel, nici nu a negat cu fermitate – omul de legătură cu Putin. Practic, Medvedciuk este o armă iar cel care o deține are un avantaj considerabil față de oponenți. Deja e clar de ce Zelenski a reluat, tacit, lupta împotriva lui Poroșenko în timp ce bombele cădeau peste tot în Ucraina.

Cel mai bun indiciu în acest sens îl oferă nu Poroșenko și nici Zeleski, ci echipa de la Kremlin. După ce multă vreme Rusia adoptase, oficial, ideea că nu va interveni pentru cumătrul lui Putin deoarece acesta nu este cetățean rus, ci este cetățean al Ucrainei, de la ministerul rus de Externe (un membru al echipei ruse de negociere și deputatul Dumei de Stat, Leonid Sluțchi) s-a vehiculat recent o schimbare, anunțându-se recent în media că va permite schimbul de prizornieri cu unii luptători capturați de ruși la Azovstal, iar printre potențialii prizonieri figura și numele lui Medvedciuk.

Rușii renunță, cel puțin oficial, la cumătrul lui Putin. E mai valoros în Ucraina decât în Rusia. Iată de ce!

Calcule și scenarii au început să curgă pentru că povestea luptătorilor care au rezistat mult timp la combinatul Azovstal de la Mariupol este emoționată și cu greu putea fi găsit un motiv valabil politic în Ucraina ca să nu fie făcut un schimb între cei care au apărat cu eroism zona respectivă și Viktor Medvedciuk. Asta mai ales că presa occidentală a relatat că pe 17 mai, cel puțin șapte autobuze cu luptători ucraineni sub controlul ocupanților ruși au părăsit Azovstal, 256 de apărători din care 51 de răniți, au fost duși într-o colonie penală din Olenivka iar acolo vor fi audiați soldații ucraineni. Intervenția care a domolit spiritele a venit din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov care a declarat că Medvedciuk este cetățean al Ucrainei, nu are nimic de-a face cu Rusia și nu este militar.

Echipa lui Zelenski oricum pregătise o lovitură de tun lui Poroșenko și nu a ratat-o: deputatul Medvedciuk (da, ca mulți oligarhi din țara vecină, nu a fost „privat” ani în șir de un loc în Parlamentul Ucrainei), a depus mărturie împotriva fostului președinte. Știrea a fost vechiculată de o instituție care deși de-a lungul vremii a fost îmbibată de imixtiuni ale politicului a reușit să își recapete din credibilitate pe fondul agresiunii ruse: Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Despre Medvedciuk s-a menționat că este suspectat de „trădare și ajutor la terorism”, dar că a făcut declarații despre o schemă de retragere a participației statului din megistrala petrolieră „Samara – direcția Vest” și pomparea în continuare a produselor petroliere. SBU publică video cu mărturisiri ale politicianului prins în care, descriind esența „schemei”, Medvedciuk a detaliat rolul fostului președinte Petro Poroșenko. Nu numai că Poroșenko i-a cerut oligarhului care este cumătrul lui Putin să contacteze conducerea rusă, ci s-a asigurat și că deciziile necesare au fost luate în toate zonele de competență ce țin de partea ucraineană.

Aceste acuzații se adăugau altora care au făcut obiectul procesului politic deschis lui Poroșenko de regimul Zelenski cu două luni înainte de invazia rusă: o schemă ilegală de comerț cu cărbune din Donbass. Medvedciuk a spus detaliile înființării în 2014-2015 a unui mecanism de cumpărare a cărbunelui pentru nevoile energetice ale Ucrainei în teritoriile ocupate temporar din așa-numite republici populare de la Donețk și Lugansk, în practică – de la liderii militari ai acestora.

Oficial, cel de-al cincilea președinte al Ucrainei a fost anunțat între Crăciun și Anul Nou cu privire la „suspiciunea de trădare și facilitarea activităților organizațiilor teroriste în aprovizionarea cu cărbune din Donbass”, dar datele erau „culese” și prelucrate de mult timp. La acea dată, cei care au susținut în media acuzațiile regimului Zelenski erau – cum se putea altfel?! – procurorul general Irina Venedictova și șeful SBU, Ivan Bacanov. De partea lui Poroșenko s-a poziționat fostul procuror general Iuri Luțenco. Poroșenko avusese curajul să revină din vizita din străinătate – merită menționat că în ianuarie Zelenski era în cădere liberă în sondaje – și a înfruntat, remarcabil altminteri, pe cei care îl acuzau.

Războiul declanșat de Rusia a MUTAT sfera preocupărilor publice. Inițial, părea că se ajunsese la un armistițiu între taberele lui Poroșenko și Zelenski iar acesta din urmă era beneficiarul unei campanii de imagine cum rar s-a mai văzut. Timpul a dovedit că era doar o tatonare. Instituțiile lucrau în continuare pentru unii sau pentru alții iar Zelenski nu avea cum să rateze capturarea lui Medvedciuk și … „o anchetă serioasă” îl arată la câteva săptămâni pe oligarh mai tras la față ca de obicei și cu dezvăluiri exact în ziua în care era o înfățișare în dosarul lui Poroșenko.

De asemenea, pe lângă cele menționate mai sus, Medvedciuk a relatat acum că a fost implicat – în mandatul lui Poroșenko, desigur – în scheme ale foștilor oficiali guvernamentali, conducerii Băncii Naționale (arătând spre fostul guverantor din perioada celui de-al cincilea președinte al Ucrainei, Valeria Gontareva, retrasă de multă vreme la Londra), deputaților și oficialităților de aplicare a legii. „De fapt, a fost implicat tot vârful aparatului de stat, începând cu președintele și terminând cu miniștri, oamenii legii și cei care au implementat direct această schemă”, a explicat olgarhul Medvedciuk.

Opinia publică ucraineană: „Între PR al SBU” și ocultare temporară a informațiilor scandaloase

Igor Golovan (foto), avocatul celui de-al cincilea președinte al Ucrainei, a spus că afirmațiile lui Medvedciuk despre implicarea lui Poroșenko în schema ilegală de comerț cu cărbune și înstrăinarea conductei nu sunt adevărate. „După părerea noastră, ceea ce face SBU în general este exclusiv PR. În primul rând, aceasta nu este treaba lor, asta ar trebui să facă DBR (abrevierea unei instituții ucrainene care în traducere ar însemna Biroul de Investigații de Stat – n.red.). Și ceea ce spune SBU despre asta confirmă că nu are nimic de-a face cu adevărul și legea”, spune Golovan, citat de media ucraineană. De altfel, el nu exclude că decizia SBU de a publica mărturia lui Medvedciuk este legată de ședința de judecată programată pentru 23 mai în cazul celui de-al cincilea președinte cu privire la – ceea ce în legislația ucraineană este numit – „arestarea proprietății” lui Poroșenko și prin urmare avocatul consideră că raportul SBU este „presiune asupra instanței”. Există și opinii în media ucraineană care consideră că ar trebui să nu fie scoase la iveală în momentul actual detaliile acestea, pentru a nu slăbi și mai mult situația internă. „Singurul lucru la care pot face apel acum este să nu promovez – în timpul războiului – informarea în public și lupta politică pe această problemă. Nu avem nevoie de lupte interne în timp de război. Dar ancheta trebuie să continue, iar Petro Oleksiovici trebuie să coopereze cu ancheta. Totuși, toate acestea ar trebui să se întâmple fără acuzații reciproce și certuri publice. Să lăsăm toate acestea pentru perioada postbelică”, a transmis politologul ucrainean Volodimir Fesenco, director al Centrului de Studii Politice Penta, într-o postare pe facebook și care a fost preluată în diverse medii din țara vecină.

Partidul lui Poroșenko: Nu vom fi surprinși dacă la dosarul împotriva lui Poroșenko se adaugă mărturia lui Putin

Nu lipsește din „piesaj” poziția formațiunii politice a lui Poroșenko, Solidaritatea Europeană: „Toate „declarațiile” lui Medvedciuk la adresa lui Petro Poroșenko sunt un sabotaj informațional evident în interesul țării agresorului, deoarece încălcarea unității politice interne nu va funcționa în interesul Ucrainei astăzi”. Potrivit sursei citate, Medvedciuk își salvează pielea pentru activitățile sale anti-ucrainene și este gata să „declare” orice despre oricine. „Acestea nu sunt primele demonstrații „senzaționale” împotriva lui Poroșenko, acestea fiind deja susținute de Portnov, Derkach, Onishcenko, Jvania, Kuzmin și alți agenți ruși. Nu există nicio îndoială că cuvintele despre Poroșenko către Medvedciuk au fost scrise de „clienți”, așa că le-a citit din prompter. „Plata” pentru aceste „mărturii” a fost trecerea la condiții de viață mai bune și promisiuni de schimb. Ne pare rău că în timpul războiului Serviciul de Securitate al Ucrainei nu investighează cazuri de colaborare evidentă cu inamicul unor generali SBU și deputați ai Radei Supreme, ci editează videoclipuri strălucitoare motivate politic cu „pseudo-mărturiile” lui Medvedciuk. De aceea, nu Medvedciuk și „show-urile” lui sunt în joc, ci faptul că unii oficiali guvernamentali, precum Bacanov și Tatarov, recurg deschis la acțiuni dăunătoare într-un moment extrem de dificil pe front – încălcând principiul unității politicii interne. Solidaritatea Europeană aderă la acest principiu din 24 februarie. Continuăm să insistăm că dezbaterea publică dintre guvern și opoziție poate reveni pe ordinea de zi nu mai devreme de sfârșitul războiului. Astăzi trebuie să lucrăm împreună pentru a câștiga. Avem răspunsurile la toate întrebările. În timp ce guvernul nu are răspunsuri la întrebările pe care le are societatea. Cum s-a putut întâmpla ca trădătorul Medvedchuk să devină o sursă de informații de încredere pentru guvern, precum și pentru gazdele canalelor sale – participanți la teletonul patriotic; de ce guvernul formează un grup parlamentar loial în locul unei anchete a colegilor săi din fostul OPZZ (abrevierea denumirii partidului filo-rus Blocul de Opoziție – Pro Viață”, interzis expres de Zelenski după invazia rusă în Ucraina – n.r.); și de ce colaborează direct cu inamicul niște actuali deputați din grupările proguvernamentale și din „Slujitorii Poporului”? Nu vom fi surprinși dacă la dosarul împotriva lui Poroșenko se adaugă mărturia lui Putin (s.red.). „Solidaritatea europeană” solicită încă o dată autorităților să mențină unitatea internă ca garanție a victoriei și sperăm că ne vor asculta. Inamicul nu este Poroșenko, inamicul este Putin. Războiul a arătat clar cine este cine: cine a luptat și luptă pentru Ucraina și cine vrea să repete scenariile istorice eterne ale divizării Ucrainei din interior. Suntem oameni de stat și suntem convinși că încercările de a aprinde conflictul intern din Ucraina joacă în mâinile Moscovei. Astăzi, sarcina noastră comună este să păstrăm Ucraina și să eliberăm pământul ucrainean de inamicul nostru original, Rusia”, se arată într-un comunicat al formațiounii politice înființate de Poroșenko. (D.P.)

 

Vezi si

Uriașa bază aeriană NATO care se construiește la Mihail Kogălniceanu îi deranjează pe ruși

Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea …