Thursday , April 25 2024

Cum vor China şi India vor să cucerească piaţa medicamentelor alternative

Producătorii de medicamente indieni au acaparat mare parte din comerţul cu medicamente şi acum produc mai mult de 80 la sută din ingredientele active din medicamentele vândute în întreaga lume. Dar nici indienii, nici chinezii nu au fost capabili să copieze medicamentele alternative complexe şi scumpe utilizate pentru tratarea cancerului, diabetului sau alte boli precum naţiuni bogate ca Statele Unite – cel puţin până acum, scrie cotidianul american New York Times.

Companiile de medicamente generice spun că sunt pe punctual de a vinde replici mai ieftine ale Herceptin pentru cancerul de sân, Avastin petru cancerul de colon, Rituxan pentru limfomul non-Hodgkin şi Enbrel pentru artrita reumatoidă. Intrarea lor pe piaţă, programată pentru anul viitor, a fost posibilă datorită investiţiilor de sute de milioane de dolari în biotehnologie – ar putea transforma modul în care sunt îngrijiţi pacienţii în întreaga lume dar ar putea, în aceeaşi măsură să declanşeze un contraatac din partea companiilor farmaceutice şi a diplomaţilor din ţările bogate.

Deja, administraţia Obama încearcă să oprească efortul statelor mai sărace să obţină o înţelegere la nivel internaţional care le-a putea permite să importe medicamente mai ieftine din India şi China petru cancer dar şi pentru alte boli, aşa cum au făcut pentru a lupta împotriva SIDA. Dezbatere se centrează pe ideea dacă boli precum cancerul pot fi caracterizate ca urgenţe sau ca “epidemii”.

Naţiunile bogate şi industria farmaceutică au acceptat acum 10 ani să renunţe la drepturile de brevet şi profiturile care decurg din aceste drepturi în faţa riscurilor de pandemie care amenintau să depopuleze o mare parte din Africa, dar care se confruntă acum cu boli precum cancerul, diabetul şi alte boli netransmisibile dar care au un effect asupra unei vieţâi mai bune şi mai lungi.

Dezbaterea s-a intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce se apropia reuniunea Naţiunilor Unite. Cu toate că proiectul de accord pentru întâlnirea din această săptămână de la Naţiunile Unite nu oferă sprijin naţiunilor sărace care să caute reguli de brevetare mai libere pentru a lupta împotriva cancerului şi a altor boli netransmisibile, susţinătorii acestora au spus că vor continua să lupte pentru a slăbi aceste restricţii nu numai în această săptămână la New York dar şi negocierile comerciale în întreaga lume.

Unul dintre producătorii indieni de medicamente, Yusuf K. Hamied, a scandalizat comunitatea medicală acum zece ani atunci când a spus că ar putea produce cocktailuri de medicamente împotriva SIDA contra unui dolar pe zi – o fracţiune din preţul cerut de marile companii farmaceutice. Acel preţ a scăzut la 20 de cenţi pe zi şi mai mult de şase milioane de persoane din ţările dezvoltate primesc un nou tratament, mult mi mult decât cele 2000 de persoane în 2001.

Hamied a declarat, potrivit jurnaliştilor americani, că el şi partenerul său chinez au investit împreună 165 de milioane de dolari pentru a construi uzine în India şi China care să producă cel puţin zece medicamente alternative. Şi alte companii au construit asemenea uzine. Dar din moment ce aceste medicamente au fost create cu bacterii modificate genetic, trebuie să fie testate extensiv pe pecienţi înainte de a fi puse în vânzare.

După ce aceste teste vor fi gata, Hamied a promis să vândă medicamentele la o treime din preţul lor normal, care în mod normal costă zeci e mii de dolari pentru un tratament complet.

“După ce ne vom recupera cheltuielile, preţurile vor scădea şi mai mult”, a mai spus Hamid. (CRISTINA DOBREANU – romanialibera.ro)

Vezi si

Zborurile din toată Europa, perturbate joi de greva controlorilor de trafic aerian din Franța

Multe anulări și întârzieri de zboruri afectează joi, 25 aprilie, traficul aerian din Europa, după …