Sunday , October 2 2022

Cresc cazurile de explozii la obiective militare din Crimeea. Război informational în desfășurare 

O mare parte din aceste explozii sunt puse de ruși pe seama ucrainenilor. Deocamdată, cel puțin, nu toate exploziile, dar indiferent cât ar fi de adevărate sau nu acuzațiile rușilor, cu adevărat de interes este conduita ucrainenilor. Oficial, nimeni din Ucraina nu spune nimic deocamdată. Câteva excepții sunt fie „anonimi” prin publicații occidentale, fie oficiali ucraineni bănuiți de multă vreme că „țin cu URSS-ul”.

Canalele de Telegram rusești și locale au raportat explozii la aerodromul militar al ocupanților din Sevastopol, dar autoritățile invadatorilor asigură că apărarea aeriană funcționează în regiune. Presa ucraineană – citând ca sursă portalul „Krym.Realii”  și canalul de Telegram al așa-numitului „guvernator” al Sevastopolului Mihail Razvojaev – susțin că apărarea aeriană a doborât o dronă deasupra aerodromului Belibek. Conform versiunii ruse – care dă asigurări că la Sevastopol și Belbek nu sunt pagube și nimeni nu a fost rănit – ar fi vorba deja de a doua dronă doborâtă de ruși în Crimeea.

Un jurnalist Reuters, citând surse din Crimeea ocupată, scrie că în zona Sevastopol s-au auzit cel puţin patru explozii și, de asemenea, face referire la faptul că acestea s-ar fi auzit în zona de nord a orașului, adică a respectivului aeroport. O filmare postată pe un cont de Twiter  pare să îndrepățească această știre vehiculată pe „Krym.Realii” și de jurnalistul Felix Light de la Reuters, cu precizarea că totuși în filmarea de nici un minut se aud doar două explozii. De asemenea, și cei de la portalul Liveuamap fac referire la posibilă acțiune a apărării aeriene în zona localității Lyubymivka (dpdv administrativ aparține de Sevastopol) situată în proximitatea aeroportului respectiv.

De asemenea, în seara zilei de 18 august, locuitorii din Kerci din Crimeea ocupată de ruși au auzit explozii iar ocupanții au anunțat activarea sistemului de apărare aeriană. Potrivit informațiilor de pe rețelele de socializare, primele explozii puternice „s-au auzit în tot Kerciul” la ora 20:42. Geamurile oamenilor zdrăngăneau, sirenele mașinilor au sunat. Oamenii din Kerci au început să scrie că au văzut o dâră ușoară de fum pe cer. La 20:56, s-a auzit un alt sunet puternic, asemănător cu o explozie: un alt sunet puternic iar pe cer a apărut în câteva secunde un fulger de foc, care a dispărut și el în câteva secunde. Și aici ocupanții ruși – presa ucraineană citând însă ca sursă doar portalul „Krym.Realii” și câteva canale de Telegram ale unor oficiali ruși – au spus că apărarea antiaeriană operează în Kerci și ar fi doborât o dronă. În zona orașului respectiv este podul Kerci sau podul Crimeei, care leagă „Crimeea ocupată” de partea europeană a Federației Ruse. Interesant este că atacul eșuat de la Kerci a fost precedat de o declarație făcută pe data de 17 august de către consilierul șefului Biroului Președintelui, Mihail Podoliak, care a declarat „cu subiect și predicat” că Podul Crimeei ar trebui distrus ca țintă militară legitimă.

În plus, în seara zilei de 18 august, rușii au raportat că un depozit cu muniție a luat foc în zona satului Timonov din cuprinsul regiunii rusești Belgorod. Dat fiind acest context nefericit, locuitorii satelor Timonov și Soloti au fost evacuați la o distanță de siguranță (https://t.me/zhest_belgorod/15199?single). Potrivit celor specificate pe canalul său de Telegram de către Viaceslav Gladcov , guvernatorul regiunii Belgorod (situată în vecinătate de regiunea ucraineană atacată aproape constant de ruși, Harkov), este în curs de stabilire cauza incendiului de la respectivul depozit de muniții.

Incidentul de la Belgorod din seara zilei de 18 august vine după unul care a avut loc cu două zile și jumătate mai devreme – în dimineața zilei de 16 august – în zona Djancoischi din Crimeea anexată de ruși. Au fost raportate explozii la depozitele de muniție, o stație de transformare și avarii la calea ferată. Autoritățile ruse – citate de același portal de știri „Krym.Realii” – au declarat că peste 3.000 de locuitori au fost evacuați din satul Maiscoie din raionul Djancoi (situat în zona de nord-est a Crimeei, spre Marea Azov, lângă regiunea ucraineană Herson care și aceasta a fost însă ocupată de ruși de câteva luni).

Pe de o parte, autoritățile ucrainene și armata nu și-au asumat responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea , față de care mereu fac precizarea că este „anexată/ocupată de Rusia”.

De cealaltă parte, New York Times, citând un oficial ucrainean de rang înalt care a vorbit sub condiția anonimatului, a raportat că o unitate militară de elită ucraineană a fost implicată în exploziile de lângă Djancoi „în Crimeea ocupată”. Se pare că rușii confirmă, cel puțin parțial, versiunea oficialului ucrainean citat de NIT: Oleg Criucicov, consilierul guvernatorului rus al Crimeei, a numit ultimele explozii din Crimeea „acte de terorism” iar ministerul rus al Apărării a numit incidentul din nordul Crimeei „sabotaj”. Surprinzător sau nu, presa ucraineană mai notează că șeful Oficiului Prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak – despre care nu puțini sunt cei din Ucraina care îl bănuie că face jocurile Rusiei – a sugerat că forțele armate ucrainene se află în spatele exploziilor din Crimeea și a adăugat că distrugerea depozitelor de arme rusești va continua până la desocuparea completă a teritoriilor ucrainene. De altfel, „Krym.Realii” susține că în Crimeea autoritățile ocupanților ruși au deschis un dosar penal, însă nu există informații despre suspecți sau deținuți.
Tot pe 16 august (în a 177-a zi a războiului ruso-ucrainean), au avut loc explozii pe aerodromul militar rus din satul Gvardeiscoie (Gvardiische, în ucraineană), regiunea Simferopol din Crimeea . Localnicii au spus – potrivit presei ruse citată de „Krym.Realii” – că explozia a avut loc pe teritoriul unei baze militare, probabil într-o cazarmă. Șeful portalului de studii militare Bellingcat, Hristo Grozev susține că la baza aeriană erau 12 avioane SU-24M și 12 SU-25SM iar aerodromul era operat de Marina Rusă.

Menționăm că încă de pe 9 august au apărut primele indicii cum că ucrainenii au interes mare să extindă zona lor de contraofensivă către Crimeea. În după amiaza acelei zile, pe un aerodrom al localității Novofedorovka – situată pe malul Mării Negre, în raionul Saki al Republicii Crimeea, la distanță aproape egală de Sevastopol și de capitala Crimeea, Simferopol – și aproape de orășelul Ievpatoria (Eupatoria) a avut loc o puternică explozie , la locul căreia au fost trimise ambulanțe și ambulanțe aeriene, se precizează informații despre victime.

În mod evident, panica și fel de fel de vești au circulat cu privire la acest eveniment: martorii oculari scriau pe rețele sociale că nimeni nu a văzut munca aviației sau impactul rachetelor, nu a fost nicio sirenă care să alarmeze publicul – exploziile au început pe neașteptate iar unii spuneau că este sabotaj iar alții o eroare tehnică sau umană, dar nu o lovitură cu rachete – în condițiile în care erau raportate cel puțin zece explozii, iar Poliția le-ar fi spus turiștilor că trebuie să se ascundă în subsol; 30 de civili au fost evacuați din casele situate în apropierea locului exploziei și vor fi relocați în pensiuni și hoteluri, aprovizionați cu alimente; cel puțin șapte răniți erau vehiculați și chiar o persoană decedate – informație pusă pe seama șefului rus la Crimeei în vreme ce consilierul acestuia nega rapoartele privind introducerea stării de urgență pe teritoriul Crimeei. Asta în timp ce fumul se vedea și din Sevastopol.

Evident, era cazul să intervină o autoritate de la Moscova ca să mai tempereze spiritele în Crimeea. Și asta s-a și întâmplat. „În jurul orei 15.20, pe teritoriul aerodromului „Saki” de lângă așezarea Novofedorovka, pe un loc de depozitare, au detonat mai multe muniții de aviație. În urma exploziei, nimeni nu a fost rănit. Echipamentele aviatice de pe aerodrom nu au fost avariate. Se iau măsuri pentru stingerea incendiului și stabilirea cauzelor exploziei. Potrivit unui raport de la fața locului, nu a existat niciun impact asupra zonei de depozitare a muniției de la aerodrom”, a fost comunicatul ministerului rus al Apărării despre exploziile de la Novofedorovka, transmis la câteva ore după explozia respectivă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …