Wednesday , February 1 2023

COVID Belgia. Ministrul Sanatatii vorbeste despre un “tsunami”: “Nu mai controlam ce se intampla!”

Belgia pierde controlul asupra celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19 și este foarte aproape de a fi copleșită de „tsunamiul” de infecții, a declarat luni ministrul sănătății belgian citat de The Guardian, citat de HotNews.

Frank Vandenbroucke, ministrul sănătății la nivel federal, a declarat pentru televiziunea RTL că belgienii trebuie să își schimbe radical comportamentul, afirmând că situația din regiunea Valonia și capitala Bruxelles este „cea mai gravă și cea mai periculoasă din întreaga Europă”.

„Suntem cea mai afectata regiune din Europa. Suntem foarte aproape de un tsunami…nu mai controlăm ce se întâmplă. Astăzi putem face acest lucru însă cu dificultăți enorme și stres enorm. Dacă [infecțiile] vor continua să crească, numărul de spitalizări va fi atât de mare încât vom fi nevoiți să amânăm tot mai multe cazuri de îngrijire pentru pacienții non-Covid, care este de asemenea foarte periculos”, a adăugat Vandenbroucke.

„Guvernul are un singur mesaj pentru public: „Protejați-vă, protejați persoanele iubite pentru a nu fi contaminați”, a subliniat acesta.

Declarațiile lui Vandenbroucke vin după ce noile restricții anunțate de autorități au intrat în vigoare. Toate restaurantele, cafenelele și barurile sunt închise începând de luni, vânzarea băuturilor alcoolice va fi interzisă după ora 20:00 iar o carantină pe timpul nopții a fost impusă între orele 00:00 și 05:00.

Persoanelor li se va permite să aibă un singur „contact apropiat” în afara propriilor gospodării în care vor putea maxim patru musafiri, schimbabili odată la două săptămâni, dacă păstrează distanța înăuntru.

Noul premier belgian, Alexander De Croo, a declarat vineri că situația cu care se confruntă țara este „mai gravă” decât cea din luna martie, înainte de implementarea carantinei la nivel național.
Belgia a înregistrat 605 infecții cu SARS-CoV-2 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, doar Cehia având o rată a contagierilor mai mare, cu 771 de infecții la suta de mii de locuitori, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Numărul mediu de infecții înregistrate zilnic între 8 și 14 octombrie este de 7.388, cu 88% mai mare comparativ cu anterioarele șapte zile. Între 11 și 17 octombrie 233,9 persoane au fost internate în medie în spital, o creștere cu 96% față de săptămâna anterioară.

HotNews

Vezi si

Noul secretar general al NATO, același cu cel vechi?

Un nume vehiculat este și cel al lui Klaus Iohannis, președintele României, dar el ar …