Tuesday , July 23 2024

Coreea de Nord se pregăteste pentru al treilea test nuclear

Coreea de Nord pare să se pregătească pentru un al treilea test nuclear, a anunţat, joi, un cotidian sud-coreean, care citează o sursă guvernamentală.

Mai mulţi sateliţi americani au detectat mişcări de persoane şi vehicule în zona unde Coreea de Nord a efectuat două teste nucleare, în octombrie 2006 şi mai 2009, scrie Chosun Ilbo.

Dar oficiali militari şi guvernamentali au reacţionat, afirmând că niciun indiciu concret nu sugerează un viitor test nuclear.

“Mişcări intense de persoane şi vehicule au fost detectate recent la Punggye-ri”, subliniază cotidianul sud-coreean, citând o sursă guvernamentală anonimă. De asemenea, Phenianul pare să efectueze reparaţii la tuneluri care au fost distruse în timpul celor două teste precedente, a adăugat sursa, citată de ziar.

“Dar pare puţin probabil că (Nordul) va efectua (testul) curând. Ar fi nevoie de încă trei luni” pentru a termina pregătirile pentru un al treilea test, a adăugat sursa.

Un purtător de cuvânt al Statului Major Interarme a declarat că nu dispune de niciun indiciu privind eventualele pregătiri. “Nu avem nicio dovadă concretă care să susţină articolul” din Chosun Ilbo, a declarat el.

“Urmărim cu atenţie orice evoluţie privind echipamentele nucleare ale Coreei de Nord şi împărţim informaţiile pe care le avem cu toate ţările vizate”, a adăugat el.

Un oficial din Ministerul sud-coreean al Apărării, care a solicitat anonimatul, a declarat că acest tip de mişcări sunt observate frecvent şi că ele sunt fără îndoială rezultatul operaţiunilor de mentenanţă a echipamentelor din zonă.

Phenianul a efectuat un prim test nuclear în octombrie 2006 şi un al doilea în mai 2009 la Punggye-ri, în provincia Hamgyong de Nord, din nord-estul ţării. Al doilea test s-a desfăşurat la o lună după ce ţara s-a retras din negocierile multilaterale pe tema dosarului nuclear.

Aceste negocieri, la care sunt invitate China, cele două Corei, Japonia, Rusia şi Statele Unite, vizează să determine regimul comunist nord-coreean să renunţe la ambiţiile nucleare, în schimbul unui important sprijin în domeniul energetic.

China, singurul aliat major al Coreei de Nord, a cerut, la mijlocul lunii octombrie, reluarea negocierilor. Cotidianul Wall Street Journal, care citează surse americane şi asiatice, a afirmat la începutul lunii că aceste negocieri s-ar putea relua în ianuarie 2011.

Perspectivele reluării discuţiilor s-au redus net, după torpilarea în martie 2010 a unei corvete sud-coreene, pe care o anchetă internaţională a atribuit-o Phenianului. Coreea de Nord a negat în permanenţă că a fost implicată în acest incident soldat cu moartea a 46 de marinari sud-coreeni.

La sfârşitul lunii septembrie, Coreea de Nord, o ţară cu unul dintre cele mai închise regimuri din lume, şi-a anunţat oficial programul de succesiune în cazul decesului liderului său, Kim Jong-Il, în vârstă de 68 de ani. Acesta va fi succedat de fiul său cel mai mic, în vârstă de 27 de ani, Kim Jong-Un.

Vezi si

Trump a donat pentru campania de alegere a Kamalei Harris ca procuror general în California

Dacă vicepreședinta SUA Kamala Harris va obține nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale, după anunțul de …