Thursday , April 18 2024

Coreea de Nord a lansat o rachetă care a trecut pentru prima dată granița maritimă în Coreea de Sud. Seulul denunță „o invazie de facto”

Coreea de Nord a lansat miercuri cel puţin 10 rachete de diferite tipuri, iar o rachetă balistică a trecut pentru prima dată granița maritimă a celor două țări, a declarat armata sud-coreeană. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a numit acțiunea Phenianului drept o “invazie teritorială de facto”, scrie BBC.

Racheta balistică cu rază scurtă de acțiune a aterizat la aproximativ 60 km de orașul Sokcho din sud și a declanșat alarme de raid aerian pe insula Ulleungdo. Ulterior, armata sud-coreeană a declarat că a tras trei rachete aer-sol spre nordul graniței sale maritime, ca răspuns la lansarea Nordului. Șefii de stat major sud-coreeni au declarat într-un comunicat că armata nu poate “tolera acest act provocator al Coreei de Nord și va răspunde strict și ferm în cadrul unei strânse cooperări între Coreea de Sud și SUA”.

Ei au adăugat că președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a ordonat un “răspuns rapid” la ultima agresiune. “Coreea de Nord a lansat astăzi cel puţin 10 rachete de diferite tipuri spre Est şi Vest”, a indicat Statul Major Interarme din Seul, în timp ce preşedintele sud-coreean a ordonat o “reacţie rapidă” la ultimele “provocări” ale Phenianului.

“Această lansare de rachetă nord-coreeana este extrem de neobişnuită şi inacceptabilă, având în vedere că a căzut în apropierea apelor teritoriale sud-coreene la sud de linia de limită nordică, pentru prima dată” de când peninsula a fost divizată, a explicat Kang Shin-chul, director de operaţiuni în cadrul Statului Major interarme. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol “a subliniat că provocarea nord-coreeană este o invazie teritorială de facto de către o rachetă care a trecut linia de limită nordică pentru prima dată de la divizarea” peninsulei, se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Este cea de-a 29-a lansare a Coreei de Nord din acest an, potrivit unei numărători CNN, şi vine după ce Statele Unite şi Coreea de Sud au început marţi exerciţiile militare programate anterior, numite “Vigilant Storm”. Manevrele implică 240 de aeronave şi “mii de membri ai serviciilor” din ambele ţări, potrivit Departamentului american al Apărării.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, urmează să se întâlnească joi, la Pentagon, cu omologul său sud-coreean Lee Jong-sup. Experţii au declarat anterior că liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea trimite un mesaj prin prezentarea deliberată a arsenalului naţiunii într-o perioadă de conflict global accentuat. Luna trecută, presa de stat nord-coreeană a rupt şase luni de tăcere cu privire la seria de teste cu rachete din acest an, susţinând că acestea au fost menite să demonstreze disponibilitatea Pyongyangului de a lansa focoase nucleare tactice asupra unor potenţiale ţinte din Sud. Ultimele teste au avut loc, de asemenea, după ce şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a avertizat săptămâna trecută că Pyongyang ar putea să se pregătească pentru un test nuclear. “Urmărim acest lucru foarte, foarte atent. Sperăm că nu se va întâmpla, dar indicaţiile merg, din păcate, în altă direcţie”, a declarat joia trecută şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Vezi si

Consiliul de Securitate al ONU votează vineri privind primirea în organizaţie a statului palestinian

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri în privinţa cererii statului palestinian de …