Monday , May 20 2024

Contraofensiva ucraineană este în curs de desfășurare de câteva zile, susține un consilier al lui Zelenski

Mult așteptata contraofensivă ucraineană împotriva trupelor ruse este în curs de desfășurare, a declarat joi consilierul șefului administrației prezidențiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, citat de dpa.
“Contraofensiva are loc deja de câteva zile”, a declarat el într-un interviu acordat miercuri seara televiziunii italiene Rai, care l-a difuzat joi dimineața.


“Acesta este un război intens de-a lungul unei frontiere de 1.500 kilometri. Acțiunile noastre au început deja”, a adăugat Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit traducerii italiene.
În același timp, Mihailo Podoliak a negat că Kievul ar fi implicat în recentele atacuri din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.
Combatanți ruși, opozanți ai președintelui Vladimir Putin care își au baza în Ucraina – Corpului Voluntarilor Ruși (Russki Dobrovolceski Korpus, RDK) și Legiunea “Libertate pentru Rusia” – au revendicat incursiunea armată dinspre teritoriul Ucrainei în regiunea rusă Belgorod de zilele trecute, avertizând că au de gând să repete raiduri de acest gen, conform agențiilor internaționale de presă.
Rusia și președintele rus Vladimir Putin nu sunt capabili nici măcar să-și apere propriul teritoriu, a spus Podoliak, referindu-se la luptele date în acea zonă. “Ceea ce se întâmplă în regiunea de frontieră este un șoc pentru Putin și va duce la sfârșitul său”, a apreciat oficialul ucrainean.
Ucraina nu dorește să atace teritoriul rus, a insistat Podoliak. Adresându-se jurnalistului italian, consilierul președinției de la Kiev a afirmat: “Noi folosim armele pe care ni le-ați dat pentru a distruge pozițiile ruse din teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv Donbas și Crimeea”.
Dacă s-ar livra și avioane F-16, spațiul aerian al Ucrainei ar putea fi “în sfârșit” acoperit, a spus el.
Remarcând că, în prezent, Ucraina dispune de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, tancuri Leopard și alte echipamente occidentale, Podoliak a menționat că “dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat până astăzi”, potrivit agenției de presă Interfax-Ukraina.
Forțele ruse, care ocupă o parte din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, au inundat câmpurile în două zone din apropierea liniei frontului în scopul de a preveni un eventual avans ucrainean, a declarat joi primarul legitim al orașului Melitopol pe contul sau de Telegram, potrivit EFE.
“Pentru a-și întări apărarea în jurul orașului Melitopol, ei folosesc tot ce au la îndemână, de la liniile de apărare din al Doilea Război Mondial până la apă”, susține Ivan Fedorov, primarul ucrainean al acestui oraș transformat de forțele ruse în capitala teritoriului ocupat din regiunea Zaporojie.
“Ei inundă câmpurile atât lângă linia frontului, cât și în direcția Crimeii, în apropiere de Iakimovka”, a spus primarul Fedorov, care încearcă să-și îndeplinească în continuare atribuțiile de pe teritoriul controlat de Kiev în Zaporojie.
El a avertizat și în alte ocazii că trupele ruse inundă câmpurile din regiune pentru a opri un posibil avans ucrainean. Forțele ruse inundă aceste terenuri folosind canale de irigații, potrivit lui.
Primarul legitim al orașului Melitopol a afirmat, de asemenea, că forțele ruse își mută bazele pe care le instalaseră în oraș în pădurile și terenurile din jur, unde se presupune că sapă tranșee.
La rândul său, Statului Major General ucrainean declară că forțele ruse din Zaporojie se pregătesc de săptămâni întregi pentru a se apăra împotriva mult așteptatei contraofensive ucrainene.
Având în vedere poziția sa geografică, regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrala nucleară din Ucraina și din Europa, este esențială pentru ambițiile Kievului de a recuceri peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, notează EFE.

Vezi si

Oficial iranian: Președintele și ministrul de externe au murit în accident

Președintele Raisi și ministrul de externe au murit într-un accident de elicopter, a declarat un …