Sunday , September 25 2022

Consulul german, atacat de manifestanţi la Salonic

Consulul german din Salonic (nord) a fost atacat joi de angajaţi ai administraţiilor locale ce protestează, furioşi din cauza disponibilizărilor prevăzute în acest sector, a anunţat poliţia citată de AFP.

Aproximativ 300 de manifestanţi, dintre care majoritatea fac parte din administraţii locale, s-au reunit joi în faţa clădirii unde are loc o conferinţă despre cooperarea greco-germană. Unii dintre ei au aruncat cu apă şi cafea în consulul Wolfgang Hoelscher-Obermaier.

“Toţi uniţi pentru a lupta împotriva naziştilor”, scandau manifestanţii, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului.

Nimeni nu a fost rănit şi nicio persoană nu a fost reţinută de forţele de ordine care l-au îndepărtat discret pe consul de locul incidentului.

Manifestaţia are loc la o zi după declaraţiile adjunctului ministrului german al Muncii, Hans-Joachim Fuchtel, care a afirmat miercuri la Salonic că trei angajaţi municipali greci fac aceeaşi muncă pe care o face un singur german.

“Studiile au arătat că 3.000 de angajaţi ai administraţiilor locale din Grecia fac munca pe care în Germania o fac 1.000 de persoane”, a declarat Fuchtel, trimis de cancelarul german Angela Merkel să ajute la restructurarea municipalităţilor.

Mulţi angajaţi din administraţiile locale vor fi disponibilizaţi în virtutea unei legi recente, impuse de creditorii ţării, UE şi FMI, ce prevede reducerea numărului de funcţionari pentru diminuarea deficitelor publice ale ţării.

O parte a opiniei publice din Grecia consideră Germania responsabilă de măsurile de austeritate impuse ţării de la declanşarea crizei, în 2010, în schimbul împrumuturilor de la FMI şi zona euro.

La rândul lor, oficiali germani de rang înalt au acuzat adeseori Grecia că a întârziat în aplicarea reformelor promise în schimbul împrumuturilor primite, al căror principal contribuitor este Germania.

Amintirile dureroase în Grecia ale ocupaţiei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt reînviate periodic de la începutul crizei datoriilor. Dar Germania rămâne unul dintre principalii parteneri comerciali ai ţării şi conduce o operaţiune europeană pentru a ajuta Atena să pună în aplicare reformele, în special în administraţiile locale.

Vezi si

Alegeri în Italia. Giorgia Meloni ar putea deveni noul premier al guvernului radical de dreapta

Italienii își aleg duminică un nou Parlament și va fi instalat noul guvern, care e …