Saturday , May 18 2024

Consulatele Ucrainei au încetat să ofere servicii bărbaților de vârsta mobilizării care trăiesc peste hotare

Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate cu excepţia celor necesare pentru revenirea în Ucraina, informează marţi o linie de asistenţă telefonică a guvernului, în ceea ce pare a fi o măsură pentru stimularea recrutărilor, relatează Reuters, citată de Agerpres.


Ucraina se confruntă cu un deficit de trupe în războiul cu un inamic cu mai mulţi soldaţi şi mai bine echipat la aproape 26 de luni de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba (foto) a postat într-o declaraţie pe reţeaua de socializare X că a dispus să fie luate măsuri pentru restabilirea a ceea ce el a numit un “tratament corect” pentru bărbaţii de vârsta mobilizării. El i-a criticat pe cei care au părăsit Ucraina înainte sau în timpul războiului.

“Cum arată asta: un bărbat de vârsta mobilizării a plecat peste hotare, i-a arătat statului său că nu-i pasă de supravieţuirea lui, iar apoi vine şi vrea să beneficieze de servicii din partea acestui stat”, a spus ministrul. “Nu merge aşa. Ţara noastră este în război”, a subliniat el.

El a mai spus că Ministerul de Externe va clarifica curând procedura prin care bărbaţii de vârstă militară pot obţine servicii consulare.

“Faptul că locuieşte peste hotare nu scuteşte un cetăţean de îndatoririle lui către patria mamă”, a insistat Kuleba.

Într-un comunicat separat, serviciul de paşapoarte a anunţat: “Din nefericire, din cauza unor motive tehnice, eliberarea de documente în filialele străine ale serviciului a fost suspendată”.

Potrivit bazei de date a Eurostat, circa 4,3 milioane de ucraineni erau înregistraţi în ţările Uniunii Europene în ianuarie 2024, din care circa 20% erau bărbaţi adulţi, respectiv circa 860.000 de persoane. AGERPRES 

Vezi si

Premierul slovac Fico își amintește fiecare moment al atentatului asupra sa

Premierul slovac, Robert Fico, îşi aminteşte tot ce s-a întâmplat în timpul atacului suferit miercuri …