Wednesday , April 17 2024

Consiliul de Securitate al ONU este blocat “poate fatal” privind Gaza și Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să reacționeze adecvat la conflictul din Fâșia Gaza între Israel-Hamas și la invazia rusă în Ucraina, a apreciat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează Reuters.

În fața Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la Geneva, Guterres a afirmat că autoritatea Consiliului a fost subminată de războaiele respective. Forul de conducere al ONU a intrat adesea în blocaje și “nu a fost capabil să acționeze în privința problemelor de pace și securitate poate cele mai semnificative din vremea noastră”.
“Lipsa de unitate a Consiliului privind invazia Rusiei în Ucraina și privind operațiunile militare ale Israelului în Gaza după atacurile teroriste îngrozitoare ale Hamas din 7 octombrie i-a subminat grav și poate fatal autoritatea”, a avertizat secretarul general.
El consideră că este nevoie de o “reformă serioasă” a componenței și a metodelor de lucru ale Consiliului de Securitate.
Statele Unite și-au exercitat din nou săptămâna trecută dreptul de veto împotriva unei rezoluții a Consiliului, blocând astfel cererea acestuia de a se conveni imediat un armistițiu umanitar în Gaza. A fost a treia oară din 7 octombrie când SUA, în calitate de membru permanent al Consiliului, a împiedicat astfel adoptarea unei rezoluții.
Se apreciază că în orașul Rafah de la frontiera Fâșiei Gaza cu Egiptul sunt înghesuiți în corturi și alte adăposturi improvizate circa 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea refugiați din nordul teritoriului controlat de Hamas, pentru a scăpa de ofensiva israeliană.
Guterrres a descris localitatea drept centrul operațiunii de asistență umanitară în Gaza și a arătat că un asalt israelian cu toate mijloacele ar avea consecințe dezastruoase: “nu ar fi doar înspăimântător pentru peste un milion de civili palestinieni; ar pecetlui soarta programelor noastre de asistență”.
Conform datelor și unor oficiali din cadrul ONU, livrările de ajutoare prin Egipt spre Gaza s-au redus, iar dispariția securității îngreunează tot mai mult distribuirea alimentelor.  (Agerpres)

Vezi si

Noul ambasador rus numit la București a fost expulzat din Estonia în 2023

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasador al Federației Ruse în România, …