Wednesday , November 30 2022

Confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine in timpul protestelor din Libia

foto: huffingtonpost.com

Forţele de ordine libiene au lansat duminică seară gaze lacrimogene la Tripoli, pentru a dispersa o manifestaţie ostilă regimului, desfăşurată în cartierul Gurgi, au declarat martori oculari.

“Aici au loc manifestaţii. Se aud sloganuri împotriva regimului şi focuri de armă. Gazele lacrimogene au pătruns în case”, a declarat un locuitor al cartierului.

Un alt martor a afirmat că a văzut duminică seară cauciucuri incendiate în Gurgi, cartier popular situat la intrarea în Tripoli.

Cel puţin 173 de persoane au murit în Libia de la începutul mişcării de contestare a regimului condus de colonelul Muamar Kadhafi, la 15 februarie, conform Human Rights Watch. Majoritatea victimelor au fost înregistrate la Benghazi, principalul centru al protestelor.

Premierul libian, Al-Baghdadi Al-Mahmoudi a declarat, duminică seară, în cursul unei întâlniri cu ambasadorii ţărilor UE, că Libia are dreptul “de a lua toate măsurile pentru menţinerea unităţii ţării şi a stabilităţii poporului, pentru asigurarea protecţiei bogăţiilor sale şi menţinerea relaţiilor cu alte ţări”.

El a afirmat că există “planuri clare, distructive şi teroriste, care vizează transformarea Libiei într-o bază a terorismului”, a relatat agenţia oficială de presă JANA.

Al-Baghdadi a apreciat că relatările presei străine în legătură cu situaţia din Libia reprezintă “un amestec, care nu face distincţie între realităţi şi minciuni”.

În cursul zilei de duminică, reprezentantul permanent al Libiei la Liga Arabă, Abdel Moneim al-Honi, a anunţat că demisionează din funcţie pentru a se alătura revoluţiei şi a protesta faţă de reprimarea violentă a manifestaţiilor. Libia asigură în prezent preşedinţia Ligii Arabe.

“Mi-am prezentat demisia pentru a protesta faţă de aceste acte de represiune şi violenţă împotriva manifestanţilor şi a mă alătura revoluţiei”, a afirmat Honi, reprezentant al Libiei la Liga Arabă de zece ani.

“Începând de sâmbătă, nu mai am nici o legătură cu acest post şi am trimis demisia Ministerului libian de Externe”, a adăugat el.

Televiziunea libiană a anunţat că Seif al-Islam, fiul liderului Muamar Kadhafi, urmează să susţină un discurs duminică seară. “În această seară, inginerul Seif al-Islam Muammar Kadhafi va vorbi”, a anunţat televiziunea libiană, care a prezentat imagini de la o reuniune a susţinătorilor lui Kadhafi, desfăşurată în Piaţa Verde din centrul capitalei Tripoli.

Kadhafi nu a făcut nici o declaraţie publică de la declanşarea revoltelor, în data de 15 februarie. Fiul său, Seif al-Islam, este considerat drept rereprezentant al curentului reformator din Libia, însă şi-a anunţat, în 2008, retragerea din viaţa politică, concentrându-se asupra normalizării relaţiilor ţării sale cu Occidentul.

Vezi si

Comisia Europeană recomandă îngheţarea a peste 13 miliarde de euro destinaţi Ungariei

 Comisia Europeană a recomandat miercuri îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune …