Sunday , December 4 2022

Confruntări între copţi şi musulmani la Cairo, soldate cu morti si raniti

Zece persoane au fost ucise, iar alte 110 au fost rănite marţi seara în confruntări între creştini de rit copt şi musulmani, la Cairo, potrivit unui bilanţ furnizat miercuri de Ministerul Sănătăţii, care nu precizează confesiunile victimelor.

“Numărul total al răniţilor primiţi de spitale după violenţele care au avut loc marţi se ridică la 110, iar al morţilor la zece”, a declarat Sherif Zamel, şeful Departamentului pentru Urgenţă, din cadrul Ministerului, citat de agenţia oficială Mena.

Zamel a adăugat că acest bilanţ priveşte cartierul Moqattam, în partea de est a capitalei, unde majoritatea locuitorilor sunt creştini copţi, dar şi cartierele vecine Citadelle şi Sayyeda Aisha.

Anterior, un preot din cartierul Moqattam a declarat pentru AFP că au fost împuşcaţi mortal şase creştini de rit copt, iar cel puţin alţi 45 au fost răniţi.

Potrivit părintelui Semaane Ibrahim, cadavrele au fost aduse la o unitate medicală din parohia sa. “Toţi au fost ucişi prin împuşcare”, a declarat preotul.

Confruntările au avut loc marţi seara, după ce locuitorii acestui cartier sărac, majoritatea creştini, au ieşit în stradă să manifesteze contra incendierii unei biserici, sâmbătă, în sudul capitalei, Cairo.

Conform unui oficial din cadrul serviciilor de securitate, creştinii şi musulmanii s-au atacat unii pe alţii cu pietre, iar armata a tras focuri de armă în aer pentru a-i dispersa.

Potrivit agenţiei Mena, mii de creştini s-au adunat marţi în faţa sediului posturilor publice de radio şi televiziune, în centrul oraşului Cairo. Protestatarii au cerut reconstruirea bisericii incendiate, acuzându-i pe musulmani că ar dori să ridice o moschee pe acel teren.

O relaţie amoroasă între un creştin şi o musulmană ar fi la originea violenţelor care vineri au provocat moartea a doi membri ai familiei fetei, părinţii fiind acuzaţi că nu au fost suficienţi de severi cu ea.

Vezi si

Iran: Poliţia moravurilor a fost dizolvată, a anunţat procurorul general

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, …