Friday , December 8 2023

Companiile aeriene din SUA: Transporturile ar putea fi blocate din cauza semnalului 5G

Directorii principalelor companii aeriene din Statele Unite au avertizat, luni, asupra riscului producerii unei crize aviatice „catastrofale” în cursul zilei de miercuri, când grupurile de telecomunicaţii AT&T şi Verizon vor lansa serviciile reţelei 5G.

Companiile aeriene avertizează că noul serviciu 5G în Bandă C riscă să facă inutilizabile numeroase avioane şi “ar putea bloca în străinătate zeci de mii de cetăţeni americani”, informează agenţia Reuters.

“Dacă principalele noastre centre nu primesc autorizaţii pentru zboruri, majoritatea vastă a călătoriilor şi transporturilor va fi blocată”, afirmă directorii mai multor companii aeriene, printre care American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines şi Southwest Airlines.

Administraţia Federală pentru Aviaţie din SUA (FAA) a avertizat că potenţialele interferenţe ar putea afecta instrumentele sensibile ale avioanelor, precum altimetre, cu impact asupra manevrelor aeriene în zone cu vizibilitate redusă.

“Acest lucru înseamnă că, într-o zi cum a fost cea de ieri, peste 1.100 de zboruri şi 100.000 de pasageri ar putea fi afectaţi de anulări ale curselor, de redirecţionări sau întârzieri. Sunt necesare măsuri urgente. Comerţul la nivel naţional va fi oprit”, afirmă directorii companiilor, printre care se numără şi cei ai firmelor cargo, UPS Airlines, Atlas Air, JetBlue Airways şi FedEx Express.

Companiile aeriene cer ca “reţelele 5G să fie implementate oriunde în ţară, cu excepţia unor zone cu raza de două mile (3,2 kilometri) în jurul aeroporturilor”.

Companiile AT&T şi Verizon, care au obţinut prin licitaţii contracte de 80 de miliarde de dolari pentru spectrul în Bandă C, au acceptat pe 3 ianuarie să existe zone-tampon în jurul a 50 de aeroporturi principale pentru a reduce riscurile de interferenţe ale reţelei 5G.

De asemenea, au fost acceptate măsuri suplimentare pentru reducerea interferenţelor în următoarele şase luni. Lansarea serviciilor 5G a fost amânată două săptămâni, până miercuri, pentru a evita probleme în aviaţie.

Vezi si

Biden avertizează Congresul: “Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”

Președintele Joe Biden a pledat miercuri în fața republicanilor pentru o nouă infuzie de ajutor …