Wednesday , October 5 2022

Comisia Europeană va aproba primele planuri naționale de relansare săptămâna viitoare

Comisia Europeană își va da acordul săptămâna viitoare pentru primele planuri naționale de relansare finanțate de UE pentru a combate consecințele economice ale pandemiei, a anunțat marți președinta CE, Ursula von der Leyen (foto), potrivit AFP.


“Începând de săptămâna viitoare, Comisia va începe să aprobe planurile naționale în vederea adoptării lor de către Consiliu. Este o realizare istorică”, a spus Von der Leyen într-un discurs în Parlamentul European la Strasbourg.
Cele 27 de state membre ale UE s-au pus de acord în iulie 2020 asupra unui plan de relansare de 750 de miliarde de euro, finanțat, în mod inedit, printr-un recurs comun la împrumut.
Acordul a fost stabilit după negocieri dificile pentru a surmonta ostilitatea mai multor țări așa-zis ‘frugale’, în fruntea cărora s-a aflat Olanda și care și-au exprimat îngrijorarea că vor trebui să finanțeze cheltuielile țărilor din sudul UE, care în opinia lor sunt mai relaxate financiar.
Planul, care prevede subvenții și împrumuturi de 672 de miliarde de euro acordate statelor membre, încarnează solidaritatea europeană în fața crizei de COVID-19.
De la sfârșitul lunii aprilie și până acum, au fost înaintate spre aprobare Comisiei Europene 23 de planuri naționale de investiții și reforme. Executivul comunitar are două luni la dispoziție pentru a se pronunța, începând cu data depunerii dosarului, înaintea unui aviz final care va fi dat de Consiliu, ce reprezintă statele membre. Consiliul are la rândul său la dispoziție o lună pentru a-și da verdictul.
Primele plăți, aconturi reprezentând 13% din sumele promise, sunt așteptate în iulie.
Președinta CE, Ursula von der Leyen, a salutat marți volumul acestor ajutoare și viteza luării deciziilor de către instituții, în contextul în care au fost emise critici privind durata procesului.
“Între summitul din iulie anul trecut și aprobarea primelor planuri, ne-a luat mai puțin de un an”, a afirmat ea.
“Am lansat măsuri de asistență financiară fără precedent și la o viteză record”, a declarat Ursula von der Leyen, salutând “cel mai mare proiect de relansare desfășurat în Europa de la Planul Marshall încoace”, o finanțare americană masivă care a ajutat Europa să se reconstruiască după Al Doilea Război Mondial. (Agerpres)

Vezi si

Contraofensiva ucraineană progresează în sud

Autoritățile proruse din provinciile ucrainene Lugansk și Herson au susținut marți că trupele ruse au …