Monday , December 5 2022

Comisia Europeană propune un ajutor de 18 miliarde din partea UE pentru Ucraina în 2023

Comisia Europeană le-a propus miercuri Celor 27 să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub forma unor împrumuturi ale căror dobânzi ar urma să fie suportate de statele membre, relatează AFP.


“Acest ajutor financiar stabil, regulat și previzibil, în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va permite acoperirea unei părți importante a nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autoritățile ucrainene și Fondul Monetar Internațional le estimează la 3-4 miliarde de euro pe lună”, a precizat executivul european într-un comunicat.
Împrumuturile sunt prevăzute pe o perioadă de cel mult 35 de ani. Ucraina ar urma să ramburseze banii începând cu 2033. Fondurile puse la dispoziția Ucrainei ar fi împrumutate de Comisia Europeană de pe piețe.
Transferul fondurilor este condiționat de reforme în sistemul judiciar, în special în privința luptei anticorupție, și de respectarea statului de drept. Comisia Europeană se angajează “să verifice dacă aceste reforme au fost efectiv realizate în momentul procedurii de transfer”.
Ajutorul propus ar permite garantarea faptului că “statul ucrainean continuă să funcționeze, că cetățenii pot beneficia de servici publice esențiale și că infrastructura distrusă de Rusia poate fi reconstruită”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană speră că propunerea va fi adoptată de Consiliu și de Parlamentul European până la sfârșitul anului pentru ca primele fonduri să poate fi transferate încă din ianuarie 2023.
Ungaria a anunțat însă că nu va susține această propunere a Comisiei Europene. ”Spunem ”da” sprijinului pentru Ucraina, dar ne opunem unui credit comun”, a declarat în fața presei șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyás, potrivit agenției EFE.
”Acesta nu este un veto, întrucât este vorba despre o decizie comună, iar dacă nu o sprijinim, atunci nu va exista o decizie”, a mai spus oficialul ungar.
UE a acordat în 2022 un ajutor financiar de circa șase miliarde de euro Ucrainei, care are statutul de țară candidată la aderare.
În contextul în care economia ucraineană este devastată de aproape nouă luni de ofensivă militară rusă, FMI anticipează o recesiune de 35% din PIB pentru Ucraina în 2022. (Agerpres)

Vezi si

Iran: Poliţia moravurilor a fost dizolvată, a anunţat procurorul general

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, …