Saturday , April 20 2024

Comandanţii armatei turce au demisionat în masă

Şeful Statului Major al forţelor armate ale Turciei, generalul Isik Kosaner (foto), a demisionat vineri alături de comandanţii infanteriei, marinei şi forţelor aeriene, motivaţia gestului lor fiind deocamdată neclară, dar se ştie că de câţiva ani există tensiuni între armată şi guvern, informează BBC.

Potrivit CNN, generalul Kosaner ar fi declarat că a demisionat pentru că a considerat “necesar”.
Totuşi, biroul premierului a anunţat că cei patru generali nu au demisionat, ci au trecut în rezervă, informează NewsIn.

Generalul Kosaner s-ar fi întâlnit de câteva ori în ultimele zile cu premierul Recep Tayyip Erdogan. Generalul fusese numit în fruntea forţelor armate ale Turciei doar cu un an în urmă, iar guvernul se împotrivise alegerii iniţiale a armatei.

Iniţial, fusese propus ca şef al Statului Major generalul Hasan Igsiz, dar propunerea a fost blocată de guvern, pentru că numele militarului apăruse în legătură cu un presupus complot din 2003.

Presupusa conspiraţie ar fi fost pusă la cale la o bază din Istanbul, la puţin timp după ce partidul AK, de sorginte islamistă, venise la putere.  Complotul ar fi presupus aruncarea în aer a unor moschei şi provocarea unor tensiuni cu Grecia, pentru a aduce haos politic în ţară şi a justifica o preluare a puterii de către armată. Armata susţine însă că erau doar scenarii de pregătire, pentru a preveni o eventualitate tulburare politică.

Armata turcă are o tradiţie în păstrarea caracterului laic al statului.

Demisia şefilor armatei turce intervine în condiţiile în care SUA discută cu Turcia despre posibilitatea amplasării unui radar din cadrul scutului antirachetă, o perspectivă pe care guvernul de Ankara, atent să menajeze vecinul iranian, nu ar agreea-o. Turcia, membră a NATO, a insistat la summitul de la Lisabona din 2010 să nu fie menţionat numele Iranului ca fiind o ameninţare specifică ce ar justifica amplasarea scutului antirachetă în Europa de Est.

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …