Wednesday , February 8 2023

CNN: Cele mai recente evoluții în războiul din Ucraina

Ucraina a încetinit înaintarea forțelor ruse pe mai multe fronturi, dar mai multe orașe au fost lovite cu rachete, anunță un consilier prezidențial. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a declarat că este gata să accepte un statut neutru, nenuclear, ca parte a unui acord de pace, scrie CNN, citat de Mediafax.

Iată cele mai recente evoluții în războiul din Ucraina:

Loviturile rusești continuă: Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a declarat că orașele Lutsk, Harkov, Zhytomyr și Rivne s-au numărat printre localitățile lovite duminică de rachete rusești. “Tot mai multe rachete în fiecare zi. Mariupol sub un covor de bombe, a spus el. “Rusia nu mai are o limbă, umanism, civilizație. Doar rachete, bombe și încercări de a șterge Ucraina de pe fața pământului”. O explozie puternică urmată de sirene a fost auzită și la Kiev luni dimineață, potrivit echipelor CNN aflate la fața locului.

Zelensky insistă asupra suveranității în cadrul negocierilor: În contextul în care o nouă rundă de negocieri de pace este programată pentru marți la Istanbul, Zelenski a declarat într-un videoclip postat pe rețelele de socializare că pacea și restabilirea unei vieți normale sunt obiectivele “evidente” ale Ucrainei. “Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt dincolo de orice îndoială. Garanțiile de securitate eficiente pentru statul nostru sunt obligatorii”, a spus el. Zelenski a mai declarat duminică jurnaliștilor că un statut neutru, nenuclear pentru Ucraina sub forma unui “tratat serios” este acceptabil ca parte a unui acord cu Rusia, dar orice acord va trebui să fie supus unui referendum.

Biden spune că nu a făcut apel la schimbarea regimului: Încercând să stăvilească reacțiile la remarcile făcute sâmbătă, președintele american Joe Biden a răspuns “Nu” la întrebarea unui reporter care l-a întrebat dacă a cerut o schimbare de regim. Biden declarase anterior că președintele rus Vladimir Putin “nu poate rămâne la putere”. Alți oficiali ai administrației Biden au încercat să revină și să clarifice comentariul lui Biden.

Ucraina promite o “investigație imediată” după apariția unui videoclip: O înregistrare video de aproape șase minute arată ceea ce par a fi soldați ucraineni împușcând în genunchi bărbați care se pare că sunt prizonieri ruși în timpul unei operațiuni în regiunea Harkov. Întrebat despre acest videoclip, un consilier prezidențial de rang înalt, Oleksiy Arestovych, a declarat: “Guvernul ia acest lucru foarte în serios și va exista o anchetă imediată. Suntem o armată europeană și nu ne batem joc de prizonierii noștri. Dacă se dovedește că acest lucru este real, este un comportament absolut inacceptabil”.

Putin are în vedere “scenariul coreean”: Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că Putin ar încerca să împartă Ucraina în două – precum Coreea de Nord și Coreea de Sud. Generalul de brigadă Kyrylo Budanov a declarat că operațiunile Rusiei în jurul Kievului au eșuat și că acum este imposibil pentru armata rusă să răstoarne guvernul ucrainean. Războiul lui Putin s-a concentrat acum asupra sudului și estului țării, a spus el. “[Forțele rusești] vor încerca să impună o linie de demarcație între regiunile neocupate și cele ocupate ale țării noastre. De fapt, este o încercare de a crea Coreea de Nord și Coreea de Sud în Ucraina”, a declarat el. (Mediafax)

Vezi si

VIDEO. Cei mai buni 16 câini de căutare din lume au plecat spre Turcia, în misiune de salvare

Cei mai buni 16 câini din lume anume antrenați pentru căutări în cazul dezastrelor s-au …