Sunday , October 2 2022

Christine Lagarde îşi anunţă oficial astazi candidatura la şefia FMI

Ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, îşi va lansa oficial miercuri candidatura la poziţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), deşi marile economii emergente vor încetarea dominaţiei europene asupra postului.

Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud au criticat dur, într-un comunicat, oficialităţile europene pentru că au sugerat că următorul director general al FMI ar trebui să provină în mod automat din Europa, tradiţie informală care datează de la înfiinţarea instituţiei financiare, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Totuşi, grupul marilor economii emergente nu a sugerat nicio alternativă la candidatul european Christine Lagarde, care pare susţinută de majoritatea statelor din Europa, de SUA şi de China , sprijin care va asigura cel mai probabil desemnarea sa la şefia FMI.

Surse diplomatice au declarat pentru Reuters că Lagarde îşi va anunţa oficial candidatura în cursul zilei de miercuri.

Statele emergente mai subliniază, în declaraţia comună emisă miercuri, că desemnarea directorului general al FMI ar trebui să fie bazată pe competenţă, şi nu pe naţionalitate. Cele cinci ţări îndemnă la “abandonarea convenţiei nescrise depăşite care cere ca şeful FMI să fie neapărat din Europa”.

Marţi, la câteva ore înainte de apariţia comunicatului ţărilor emergente, oficialităţi din cadrul guvernului francez au declarat că Beijingul o va susţine pe Lagarde. Ministerul chinez de Externe nu a comentat informaţiile.

Statele emergente nu s-au raliat însă în jurul unui candidat unic, aşa cum s-a întâmplat în Europa. Mexicul l-a propus deja oficial pe Agustin Carstens, guvernatorul băncii centrale a ţării şi fost director general adjunct al FMI, şi susţine că mai multe state şi-au declarat deja sprijinul pentru acesta. Africa de Sud şi Kazahstanul şi-ar putea nominaliza de asemenea proprii candidaţi.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat săptămâna trecută din poziţia de director general al FMI, după ce a fost arestat la New York sub acuzaţii de tentativă de viol. Strauss-Kahn, fost ministru de finanţe în Franţa, îşi susţine nevinovăţia şi aşteaptă să fie judecat.

Surse oficiale americane au declarat că Washingtonul va susţine un candidat european la succesiune. Dacă susţin acelaşi candidat, Statele Unite şi Europa au suficiente voturi pentru a impune noul director general al FMI.

FMI şi Banca Mondială a fost create în urma Conferinţei de la Bretton Woods din 1944, unde a fost convenită înţelegerea nescrisă ca şeful Fondului să fie întotdeauna un european, iar preşedintele BM un american. Dacă ţările emegente ar reuşi să câştige şefia FMI, SUA ar putea pierde din influenţă la vârful BM.

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …