Sunday , November 27 2022

Chinezii, îndemnați de guvern să-și facă rezerve de hrană: „Gospodăriile să stocheze produse de primă necesitate”

Guvernul de la Beijing a făcut apel la populație să facă rezerve de hrană, într-un moment în care China încearcă să combată reapariția unor focare sporadice de COVID-19 care perturbă comunicările, relatează AFP.

Un anunț postat luni seară pe site-ul Ministerului Comerțului îndeamnă “gospodăriile să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate pentru a face față nevoilor zilnice și situațiilor de urgență”.

Anunțul nu precizează motivul acestui apel și nici dacă țara este amenințată de o penurie alimentară.

Ministerul Comerțului face apel de asemenea la diferite autorități locale să faciliteze producția agricolă și fluxurile de aprovizionare, să monitorizeze rezervele de carne și de legume și să mențină stabilitatea prețurilor.

La apogeul pandemiei de COVID-19 în China, la începutul lui 2020, lanțurile de aprovizionare au fost perturbate de intrarea în carantină a mai multor zone din țară și de blocarea multor axe rutiere.

Odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din luna februarie anul viitor, regimul se teme de un nou val epidemiologic și a luat în ultimele săptămâni măsuri radicale în urma apariției unor focare sporadice de COVID-19 în nordul țării.

Cel puțin șase milioane de persoane au intrat în lockdown, în special în marele oraș Lanzhou, situat la 1.700 de km vest de Beijing.

Numărul cazurilor constatate rămâne totuși foarte scăzut comparativ cu bilanțurile înregistrate în restul lumii. Numai 71 de noi cazuri de contaminare au fost anunțate marți pentru ultimele 24 de ore, după 92 de cazuri luni, când s-a înregistrat cel mai ridicat bilanț de după mijlocul lui septembrie.

China a fost lovită de asemenea în această vară de inundații care au perturbat producția agricolă și au dus la majorarea prețurilor.

Schimbările climatice riscă să ducă la creșterea frecvenței acestui tip de catastrofe naturale.

China este deja primul importator mondial de produse alimentare, o situație care o face vulnerabilă la tensiuni diplomatice, cum sunt cele în desfășurare cu mari furnizori precum SUACanada sau Australia.

Luna trecută, prețurile la 28 de produse alimentare au crescut cu 16% comparativ cu luna precedentă, a relatat luni presa chineză, citând date oficiale.

Anul trecut, președintele Xi Jinping a făcut apel la concetățeni să economisească hrană și a denunțat risipa alimentară.

Vezi si

Cetățenia germană se va obține mai ușor, după 3 sau 5 ani

Guvernul german pregăteşte o reformă a legislaţiei pentru a simplifica procedura de dobândire a cetăţeniei …