Saturday , October 1 2022

China pregateste masuri dure impotriva Japoniei

China este pregătită să adopte măsuri economice împotriva Japoniei însă decizia aparţine guvernului de la Tokyo, se arată într-un comentariu apărut, luni în cotidianul “Ren Min Ri Bao”, oficiosul Partidului Comunist Chinez, potrivit cri.cn.

În articol se se arată că provocările lansate la adresa Chinei, vizând Insulele Diaoyu, vor genera autodistrugerea Japoniei ca efect al posibilelor sancţiuni economice, în condiţiile în care relaţiile comerciale dintre cele două ţări se ridică la 340 mld USD anual.

“Îşi permite Japonia să mai piardă alţi 10 ani sau chiar să dea înapoi 20 de ani?”, se întreabă publicaţia, subliniind faptul că, azi, China este cel mai mare partener comercial al Japoniei.

Având în vedere întrepătrunderea economică a celor două ţări, sancţiunile economice ar fi “o sabie cu două tăişuri” pentru China, care, în principiu, se opune sancţiunilor ca metodă de rezolvare a disputele internaţionale şi este precaută în folosirea acestei soluţii. Însă, dacă probleme privind suveranitatea teritorială vor continua, China va aplica sancţiuni cât timp guvernul japonez continuă sfidările.

Articolul avertizează că, odată cu “farsa” cumpărării Insulelor Diaoyu, Japonia nu este imună la posibilele măsuri economice ale Chinei, cu atât mai mult cu cât după agravarea crizei economice din 2008 şi cutremurul din 2011, ţara insulară a beneficiat de o creştere bruscă în comerţ şi investiţii pe relaţia cu China.

În ciuda faptului că încă nu a adoptat măsuri economice împotriva Japoniei, deja sectorul turistic şi vânzările de produse japoneză sunt afectate în China. Simultan întreprinderile japoneze din China au de suferit, cu efecte finale asupra economiei japoneze.

Publicaţia P.C. Chinez susţine că sancţiunile economice sunt “o armă” aflată în mâinile guvernului chinez, dar că este decizia guvernului japonez dacă şi când se va apăsa pe trăgaci. Odată ce sancţiunile vor fi declanşate, acestea se vor răsfrânge în toate sectoarele economice cheie al Japoniei, inclusiv în producţie, finanţe şi exporturile către China, iar importurile de materiale strategice şi societăţile de investiţii putând fi la rândul lor ţinte. Un război economic va afecta ambele ţări, dar China are voinţa şi toleranţa de a-şi permite consecinţele, care sunt dezastruoase pentru Japonia.

Vezi si

Zelenski anunţă că Ucraina va cere aderarea la NATO prin procedură rapidă

Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, …