Saturday , February 4 2023

China își redeschide frontierele, renunțând complet la politica zero-COVID

După trei ani, China continentală își deschide granița cu Hong Kong și pune capăt obligației de a pune în carantină călătorii care sosesc în China, desființând un ultim pilon al politicii zero-COVID, care a protejat populația chineză de virus, dar a izolat-o și de restul lumii, scrie CNN, citat de Mediafax.

Eliminarea, în ultima lună, a unuia dintre cele mai stricte regimuri COVID din lume, a urmat unor proteste istorice împotriva unei politici care includea teste frecvente, restricții de circulație și închideri în masă care au afectat grav a doua economie a lumii.

Investitorii speră că redeschiderea va revigora în cele din urmă economia de 17 trilioane de dolari care înregistrează cea mai mică creștere din aproape jumătate de secol. Dar inversarea bruscă a politicii a declanșat un val masiv de infecții care copleșește unele spitale și provoacă întreruperi în afaceri.

Deschiderea frontierei urmează după ce sâmbătă a început “chun yun”, prima perioadă de 40 de zile de călătorie de Anul Nou Lunar, care înainte de pandemie era cea mai mare migrație anuală din lume a oamenilor care se întorc în orașele lor natale pentru a-și petrece vacanța cu familia. Aproximativ 2 miliarde de persoane sunt așteptate să călătorească în acest sezon, aproape dublu față de anul trecut și până la 70% din nivelurile din 2019, spune guvernul.

De asemenea, se așteaptă ca mulți chinezi să înceapă să călătorească în străinătate, o schimbare mult așteptată pentru țări precum Thailanda și Indonezia, deși mai multe guverne – îngrijorate de creșterea COVID din China – impun restricții asupra turiștilor din China.

De asemenea, China a reluat duminică eliberarea pașapoartelor și a vizelor de călătorie pentru rezidenții continentali, precum și a vizelor obișnuite și a permiselor de ședere pentru străini. (Mediafax)

Vezi si

Un alt balon de spionaj chinez survolează America Latină

Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea balon de spionaj chinez a fost zărit, …