Saturday , December 9 2023

Chilienii sărbătoresc salvarea istorică a celor 33 de mineri

Cei 33 de mineri blocaţi sub pământ peste două luni în Chile au regăsit aerul proaspăt după o salvare istorică şi emoţionantă, care a fascinat lumea întreagă, relatează AFP.

În momentul scoaterii la suprafaţă a ultimului miner, Luis Urzua, şeful grupului, 33 de baloane în culorile naţionale chiliene au fost lansate spre cer deasupra taberei Speranţa, unde apropiaţii minerilor veniseră cu sufletul la gură când aflaseră despre alunecarea de teren care le-a prins în capcană soţii, taţii, iubiţii la peste 600 m adâncime în 5 august.

“Muţumesc întregii ţări şi tuturor persoanelor care ne-au ajutat. Sunt mândru că trăiesc aici”, a declarat acest Urzua, în vârstă de 54 de ani, tată a doi copii, care a preluat conducerea tovarăşilor săi după accident. El a raţionalizat hrana până când o sondă a adus de la ei în 22 august un mesaj scris pe o petec de hârtie, devenit celebru: “Suntem bine, cei 33, în refugiu”.

Urzua l-a îmbrăţişat îndelung pe preşedintele Sebastian Pinera care l-a “felicitat pentru că şi-a îndeplinit datoria de căpitan, ieşind ultimul”. Cei doi bărbaţi şi toţi cei care i-au salvat pe mineri au intonat apoi imnul chilian, cu casca de miner pe piept, în dreptul inimii.

În capitala Santiago, la 800 km spre sud, un concert de claxoane a răsunat pe străzi pentru a saluta aducerea la suprafaţă a celui de-al 33-lea miner.

Echipele de intervenţie au bătut toate pronosticurile autorităţilor, ridicându-i pe cei 33 în mai puţin de 22 de ore la bordul unei capsule în culorile alb, bleu şi roşu ale drapelului chilian şi botezată Phoenix, cu referire la “renaşterea” minerilor.

Au mai rămas de adus cei şase membri ai echipei de intervenţie care i-au pregătit pe cei 33 de mineri pentru a termina operaţiunea. În faţa camerelor de luat vederi subterane, ei au înălţat un panou cu inscripţia: “Misiune îndeplinită”.

Cu o rugăciune şoptită în genunchi, cu un pumn agitat a mânie, cu un strigăt sau o glumă, fiecare miner şi-a salutat în mod diferit eliberarea. Dar toţi, ca şi primul salvat – Florencio Avalos /31 ani/ – şi-au strâns soţia, iubita, copiii în interminabile îmbrăţişări.

Ceilalţi membri ai familiilor reunite în tabăra Speranţa au salutat fiecare apariţie din mină cu strigăte de bucurie şi aplauze.

Preşedintele bolivian Evo Morales, venit să-şi salute compatriotul, Carlos Mamani, singurul cetăţean străin printre cei 33, s-a întrebat cum îşi poate plăti ţara sa datoria pentru aceste eforturi desfăşurate de Chile.

Preşedintele american Barack Obama, şeful statului brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, guvernul francez şi mulţi alţii, între care papa Benedict al XVI-lea şi fostul fotbalist Diego Maradona, au salutat această salvare. “A fost o noapte emoţionantă în care nu au existat drapele diferite, noi toţi eram salvatori chilieni şi rude” ale minerilor, a declarat fostul selecţioner al echipei Argentinei.

Singurul dintre cei 33 care şi-a vărsat focul a fost al doilea miner salvat, Mario Sepulveda (39 ani), care a rostit un scurt monolog difuzat de televiziunea publică chiliană după ce a sărit sprinten la ieşirea din mină: “Am fost cu Dumnezeu şi cu Diavolul, M-am bătut cu ei”, a perorat el alături de soţia sa, Katty, şi de cei doi copii. Cu ochii protejaţi de ochelari speciali pentru a-şi proteja ochii după mai mult de două luni petrecute în întuneric, el a cerut ca minerii salvaţi “să nu fie trataţi ca artişti sau jurnalişti”, ci “ca mineri”.

În jurul minei, îmbulzeala mediatică a degenerat în pugilat în momentul ieşirii primului miner. Peste 2.000 de jurnalişti au alergat pentru a surprinde “happy end”-ul acestei saga subterane fără precedent, care a ocupat miercuri seara pagina întâi în presa din lumea întreagă.

În două luni, cei 33 au devenit vedete planetare. Mii de persoane au sărbătorit miercuri seara revenirea lor la suprafaţă în piaţa principală a oraşului celui mai apropiat, Copiapo, în care au fost spitalizaţi pentru control minerii salvaţi. (AGERPRES)

Vezi si

Ucraina a revizuit legislaţia privind minorităţile naţionale şi pe cea anticorupţie, în aşteptarea deciziei privind negocierile de aderare la UE

Parlamentul ucrainean a adoptat vineri un act normativ prin care sunt revizuite mai multe legi …