Monday , July 22 2024

Chile: Operaţiune de salvare fără precedent în istoria umanităţii

Salvarea în desfăşurare a celor 33 de mineri blocaţi într-o mină din Chile este o operaţiune ‘fără precedent în istoria umanităţii’, a declarat miercuri preşedintele chilian Sebastian Pinera, citat de AFP.
‘Niciodată înainte o astfel de salvare nu a fost încercată’, a declarat el după ieşirea la suprafaţă în cursul nopţii a lui Florencio Avalos, primul dintre cei 33 de mineri salvat teafăr şi nevătămat.
‘Fie ca lecţia minerilor să rămână mereu vie’, şi-a exprimat dorinţa şeful statului. ‘Ei au demonstrat, aşa cum au făcut-o şi victimele cutremurului de pământ din februarie, şi cei care reconstruiesc ţara, că atunci când Chile este unit şi trece peste adversităţi el poate realiza lucruri mari’.
Din încercarea minerilor ‘am învăţat valoarea credinţei şi a speranţei, valoarea prieteniei şi a solidarităţii’.
De asemenea, şeful statului a anunţat că mina, ‘care are o lungă istorie de accidente, nu se va redeschide atâta timp cât securitatea nu va fi pe deplin asigurată’ .
Între timp, operaţiunea de salvare a ajuns la cel de-al patrulea miner scos la suprafaţă. Bolivianul Carlos Mamani, salvat cu puţină vreme în urmă, este singurul muncitor străin dintre cei 33 de mineri blocaţi la 700 de metri adâncime. În momentul în care mina s-a prăbuşit, el era angajat doar de cinci zile.
Carlos Mamani are 23 de ani, este căsătorit şi are un copil de un an şi patru luni. În următoarele ore el se va întâlni cu preşedintele ţării sale, Evo Morales, care se deplasează în Chile special pentru această ocazie.
Înaintea sa au ieşit din puţul de evacuare Juan Illanes, de 52 de ani, Mario Sepulveda, de 39 de ani, şi Florencio Avalos, de 31 de ani.
Un eveniment extrem de aşteptat, operaţiunea de salvare a minerilor a provocat tensiuni la faţa locului, între familiile supravieţuitorilor şi cei aproape 2.000 de ziarişti din toată lumea veniţi să relateze evenimentul.
Practic, încă de când primul miner a ajuns la suprafaţă, imediat ce acesta şi-a îmbrăţişat soţia şi fiul de şapte ani, el a fost înconjurat de sute de ziarişti veniţi să obţină primele reacţii.
Din cauza prezenţei masive a jurnaliştilor cortul special amenajat a început să se clatine, provocând iritarea rudelor.
Mama primului miner salvat, Maria Silva, care a asistat la salvarea fiului ei ascunzându-şi chipul sub o pălărie în culorile drapelului chilian, le-a strigat ziariştilor ‘Ieşiţi!’ şi, enervată, i-a lovit pe unii dintre ei cu un steag.
Tatăl lui Florencio Avalos a atras în urma sa numeroşi ziarişti când a ieşit din cort, care din cauza precipitării au dărâmat un alt cort. În cele din urmă bărbatul s-a refugiat în cantină, sub privirile impasibile ale jandarmilor, relatează corespondentul AFP. AGERPRES

Vezi si

Trump a donat pentru campania de alegere a Kamalei Harris ca procuror general în California

Dacă vicepreședinta SUA Kamala Harris va obține nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale, după anunțul de …