Tuesday , March 21 2023

Cele 15.000 de dosare nepublicate încă de WikiLeaks, “mai explozive” decât primele

Oficialii Pentagonului consideră că au identificat cele 15.000 de documente clasificate despre războiul din Afganistan pe care site-ul WikiLeaks nu le-a publicat încă, iar acestea ar putea fi “mai explozive, mai sensibile” decât cele 77.000 deja difuzate, relatează Washington Post în ediţia online.
Armata americană examinează în prezent cele 15.000 de documente, pentru a descoperi referiri ce ar putea dăuna trupelor sau civililor.
Rapoartele respective conţin materiale care sunt “potenţial mai explozive, mai sensibile” decât informaţiile conţinute de cele 77.000 de dosare despre Afganistan publicate luna trecută de site-ul WikiLeaks, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell.
O echipă formată din peste 100 de analişti de informaţii secrete examinează toate cele 92.000 de dosare, căutând sute de cuvinte-cheie, inclusiv numele unor cetăţeni afgani, moschei şi aliaţi, pentru a evalua pericolul cauzat de expunerea lor, a precizat Morrell.
“Am găsit multe exemple în care aliaţii noştri sau forţele lor sunt menţionaţi în aceste documente” şi atunci armata americană i-a notificat, a adăugat el.
Un purtător de cuvânt al WikiLeaks, Daniel Schmitt, a declarat blogului Daily Beast săptămâna trecută că doreşte ca Pentagonul să ajute la revizuirea celor 15.000 de dosare, pentru a stabili ce materiale nu trebuie publicate, pentru a proteja civili nevinovaţi. “Suntem la fel de uşor de găsit ca orice altă organizaţie din lume. Dacă sunteţi serioşi privind dorinţa de a colabora cu noi, contactaţi-ne direct”, a răspuns Morrell.

Vezi si

Xi Jinping

Președintele Chinei a ajuns la Moscova. Nici Putin, nici premierul rus nu l-au întâmpinat la aeroport

Xi Jinping a declarat luni, de cum a coborât din avionul său pe pista aeroportului …