Thursday , December 1 2022

Cel puţin 640 de morţi de la începutul violenţelor în Libia

Violenţele izbucnite în timpul revoltei împotriva regimului libian condus de Muammar Kadhafi s-au soldat cu cel puţin 640 de morţi, dintre care 275 la Tripoli şi 230 la Benghazi, a anunţat miercuri Federaţia Internaţională a Ligilor Drepturilor Omului (FIDH).

Acest bilanţ este de peste două ori mai mare decât cel oficial, de 300 de morţi.

Bilanţul de 640 de morţi se bazează pe “surse militare” pentru Tripoli şi pe datele strânse de Liga libiană a drepturilor omului pentru Benghazi şi alte câteva localităţi, a declarat Souhayr Belhassen, preşedinta FIDH, cu sediul la Paris.

El nu ia în calcul eventuale victime din oraşul Tobruk, la extrema estică aţării, pentru care FIDH nu dispune de informaţii precise, a adăugat ea.

La Benghazi, al doilea oraş al ţării şi bastion al opoziţiei, FIDH a contabilizat 230 de morţi, “între care 130 de militari care au fost executaţi de propriii ofiţeri, deoarece nu au vrut să tragă asupra mulţimii” de manifestanţi, a declarat Souhayr Belhassen.

Autorităţile libiene au anunţat marţi un bilanţ de 300 de morţi de la 15 februarie, la începutul revoltei, printre care 111 militari.

Vezi si

Liderul reţelei teroriste Stat Islamic a fost ucis 

Liderul reţelei Stat Islamic (ISIS/Daesh), Abu Hassan Al-Hashimi Al-Qurashi, care fusese instalat în martie, a …