Saturday , April 20 2024

Cel puţin 38 de protestatari şi zece poliţişti, răniţi în confruntările de la Londra

Cel puţin 38 de manifestanţi şi zece poliţişti au fost răniţi, unii grav, în cursul confruntărilor dintre studenţi şi forţele de ordine produse joi la Londra în timp ce deputaţii votau majorarea taxelor universitare.

Potrivit celui mai recent bilanţ, 38 de protestatari şi zece poliţişti au fost răniţi, unii grav, iar 22 de persoane au fost reţinute, trei pentru agresarea agenţilor forţelor de ordine.

În apropierea Parlamentului, studenţii au încercat de mai multe ori să forţeze cordonul de securitate al poliţiştilor, care au răspuns lovind mai mulţi manifestanţi cu bastoanele. Manifestanţii au încercat în zadar să spargă barierele instalate în jurul Parlamentului. Numeroase proiectile, între care pietre şi bastoane, au fost aruncate spre poliţişti.

Maşina cu care se deplasau Prinţul Charles şi soţia sa a fost atacată, joi seară, la Londra, de demonstranţii care protestează faţă de creşterea taxelor universitare, însă cei doi nu au fost răniţi în urma incidentului.

Mii de persoane participă la această manifestaţie, a patra organizată la Londra în mai puţin de o lună şi care este încadrată de un dispozitiv important de securitate. Acţiuni similare se desfăşoară şi în provincie. Forţele de ordine au avertizat împotriva unei repetări a violenţelor din timpul recentelor proteste, dar organizatorii au promis o mişcare paşnică.

În paralel, Camera Comunelor a aprobat proiectul guvernamental care vizează creşterea plafonului taxelor universitare, care ar urma să ajungă până în 2012 de la 3.290 de lire sterline (aproximativ 4.000 de euro) la 9.000 de lire sterline pe an “în circumstanţe excepţionale”.

Dezbaterile parlamentare au fost aprinse, liberal-democraţii, parteneri-cheie în coaliţia guvernametală alături de conservatori, confruntându-se cu o revoltă în rândurile membrilor săi. Aceştia au promis în campania electorală din mai că se vor opune oricăror creşteri de taxe, dar invocă în prezent austeritatea pentru a justifica această schimbare de atitudine.

Proiectul guvernamental nu se referă decât la Anglia, regiunile britanice fiind autonome în materie de educaţie, dar studenţii scoţieni se tem că Guvernul regional din Edinburgh va fi determinat să crească, de asemenea, taxele de înscriere. Studenţii europeni care studiază la facultăţile englezeşti vor fi vizaţi şi ei de această creştere.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 323 de voturi pentru şi 302 împotrivă.

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …