Saturday , May 25 2024

Cel puțin 37.000 de dispăruți în Ucraina după declanșarea invaziei ruse

Ucraina a anunțat marți că a identificat aproape 37.000 de civili și militari dispăruți după declanșarea invaziei ruse, număr incomplet inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean, informează AFP, citată de Agerpres.


“Aproape 37.000 de persoane au fost date dispărute: copii, civili și militari”, a anunțat pe Facebook comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, potrivit unui nou bilanț. “Această cifră ar putea fi mult mai mare”, a subliniat el totodată, recenzarea fiind încă în curs.
După declanșarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022, zeci de mii de persoane – civili sau militari – au murit, însă nu există niciun bilanț de ansamblu stabilit din surse independente, iar procedurile pentru identificarea celor morți sau dispăruți pot dura luni de zile.
Forțele armate ucrainene și ruse nu au comunicat decât foarte rar pierderile lor militare.
Numărul de victime civile este de asemenea necunoscut, pentru că nu este disponibilă nicio informație fiabilă, fiind vorba de teritorii ocupate de Rusia după declanșarea invaziei, un asalt care a dus la distrugerea a numeroase orașe și sate din Ucraina.
Cazul orașului Mariupol, asediat în primăvara lui 2022 de forțele ruse și acum sub ocupație rusă, este unul emblematic. Potrivit Kievului, zeci de mii de persoane au murit acolo ori au fost îngropate sub dărâmături sau în gropi comune.

De asemenea, potrivit lui Dmitro Lubineț, “circa 1.700” de ucraineni sunt “deținuți ilegal” de Rusia.
Nu în ultimul rând, Ucraina estimează la 20.000 de numărul de copii ucraineni care au fost deportați în Rusia în cei peste doi ani de război.
Curtea Penală Internațională a emis în primăvara lui 2023 un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului pentru drepturile copilului de pe lângă președinția Federației Ruse, Maria Lvova-Belova, pentru rolul lor în “deportarea” de copii ucraineni spre Rusia. Kremlinul respinge aceste acuzații.

Vezi si

Stoltenberg: Sprijinul Chinei pentru Rusia este crucial pentru cursul războiului din Ucraina

Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat …