Tuesday , April 16 2024

CE trebuie să supravegheze acţiunile Franţei în privinţa romilor

Comisia Europeană trebuie să “vegheze” la respectarea de către Franţa a regulilor europene în ceea ce priveşte repatrierile controversate ale romilor, a apreciat preşedinţia belgiană a Uniunii Europene, în condiţiile în care Parisul şi Bruxelles-ul au o polemică pe această temă.
“Toată lumea este de acord pentru a spune că Comisia este cea care trebuie să vegheze la buna aplicare a angajamentelor asumate de Franţa” în această problemă sensibilă, a declarat premierul belgian, Yves Leterme, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

El s-a exprimat în faţa jurnaliştilor în timp ce sosea la un summit al liderilor celor 27 de state UE, la Bruxelles.

“Comisia trebuie să îşi asume responsabilităţile”, dar trebuie ca şi cetăţenii europeni, care se bucură de libertate de circulaţie, “să aibă respect pentru (dreptul de) proprietate, pentru regulile care reglementează libera circulaţie”, a adăugat el, referindu-se la comunitatea nomazilor.

Mai mulţi oficiali francezi au criticat în ultimele zile Comisia Europeană pentru ameninţările la adresa Parisului de a declanşa urmărirea în justiţie, pentru încălcarea legislaţiei europene în ceea ce priveşte condiţiile de repatriere.

Finlanda a apărat la rândul său, pe fond, Executivul european. “Poziţia mea este că Uniunea Europeană este un spaţiu bazat pe statul de drept” şi drepturile omului, a declarat, la sosirea sa, ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb. “Toată lumea trebuie să fie rezonabilă pe această temă, Comisia este gardianul tratatelor”, a adăugat el.

“Dar cred că trebuie să rămânem calmi, de toate părţile”, a precizat el, într-o aluzie la schimburile de replici între Bruxelles şi Paris.

“Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este puţin neobişnuit pentru Europa”, a continuat Stubb.

Dezbaterea europeană privind repatrierea romilor din Franţa va deveni subiect pe agenda summitului UE de joi, consacrat iniţial unor subiecte economice şi de politică externă.

Controversa, mult timp limitată la schimburi de replici între Paris şi Bucureşti, s-a acutizat marţi la Bruxelles, cu ameninţări privind declanşarea procedurii de infringement şi comparaţii cu deportările din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înainte de a lua amploare miercuri.

Vezi si

Noul ambasador rus numit la București a fost expulzat din Estonia în 2023

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasador al Federației Ruse în România, …