Alte stiri
Resturi de dronă rusească, găsite în apropiere de Periprava. Armata caută fragmente și în zona Caraorman
acum 8 hours
CE a decis, miercuri, să lanseze la jumătatea lui octombrie o procedură împotriva Franţei pentru nerespectarea legislaţiei UE după repatrierea romilor, în cazul în care Parisul nu va prezenta până atunci garanţii ferme, şi să demonstreze că aceste acţiuni nu sunt discriminatorii, comentează AFP.
“Comisia a decis astăzi să lanseze o procedură de infringement împotriva Franţei (…) deoarece aceasta privează cetăţenii de garanţii procedurale esenţiale, iar acest lucru trebuie corectat”, a anunţat, în franceză, Viviane Reding, comisarul pentru Justiţiei care se ocupă de dosar.
Această procedură, care va putea conduce la o sesizare a Curţii Europene de Justiţiei, se referă la directiva privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni din 2004. Acest text prevede garanţii precise pentru cei care sunt expulzaţi.
“Am luat decizia politică astăzi. Franţa va fi informată şi decizia definitivă va fi luată” la jumătatea lui octombrie, în funcţie de răspunsurile Parisului, a explicat ea la încheierea unei reuniuni cu colegii săi comisari.
Franţa dispune astfel de facto de o perioadă în care va putea evita această acţiune, dar este “sub ameninţarea ghilotinei”, a rezumat un membru al Comisiei sub acoperirea anonimatului.
Bruxelles-ul nu a deschis o altă procedură de infringement pe care o avusese în vedere împotriva Franţei pentru discriminare în legătură cu repatrierea romilor. Dar Reding a anunţat că i-a “scris astăzi (miercuri) Guvernului francez pentru a-i cere să elimine îndoielile” cu privire la practici discriminatorii în cadrul expulzării romilor.
“Am cerut un răspuns până la 15 octombrie”, a adăugat ea.
Reding a negat orice retragere în faţa Franţei, în pofida absenţei imediate a unei proceduri. “Aş fi dat înapoi dacă aş fi anunţat că dosarul a fost închis”, a afirmat ea.
“O procedură de infringement pentru discriminare este posibilă”, a afirmat ea. “Avem afirmaţii şi garanţii politice date la cel mai înalt nivel că nu au fost discriminări. Dar avem unele îndoieli şi acestea trebuie eliminate”, a declarat ea.
“Le-am cerut autorităţilor franceze să ne furnizeze dovezi, documente foarte precise, cum ar fi dosare ale expulzărilor şi documente furnizate cetăţenilor europeni expulzaţi”, a adăugat Reding. În colimatorul său se află o circulară a Franţei din 5 august, care vizează explicit evacuarea romilor.
Fermitatea afişată de Viviane Reding, angajată de două săptămâni într-o dispută cu Parisul, nu se regăseşte însă în comunicatul oficial al Comisiei Europene, care încearcă să manifeste mai multă îngăduinţă faţă de Franţa.
Textul indică doar că “CE va trimite o scrisoare de avertizare Franţei” pentru a cere “un proiect de măsuri de transpunere (a directivei din 2004) şi un calendar precis pentru adoptarea sa înainte de 15 octombrie 2010”.
“Comisia a urmat în unanimitate propunerea lui Reding”, a asigurat însă Jose Manuel Barroso în cadrul unei conferinţe de presă, ca răspuns la întrebările privind divergenţele de prezentare a deciziilor Comisiei.
“Obiectivul deciziilor luate miercuri este de a constrânge Franţa să se conformeze”, a explicat un membru al Comisiei Europene, sub acoperirea anonimatului.
Guvernul francez s-a declarat mulţumit că nu a fost vizat pentru discriminare.
Grupurile socialist şi ecologist din Parlamentul European au salutat fermitatea demonstrată de Comisie prin decizia de lansare a unei proceduri de infringement şi i-au cerut să nu cedeze în privinţa “prezumţiilor de încălcare a directivelor antidiscriminare”.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta miercuri Parlamentului European (PE) repartizarea portofoliilor …