Wednesday , October 5 2022

CE dă asigurări României şi Bulgariei că nu leagă aderarea la spaţiul Schengen de problema romilor

Comisia Europeană nu leagă aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de problema din Franţa a etnicilor romi aparţinând celor două ţări, a declarat luni un purtător de cuvânt al CE, citat de site-ul Novinite.com.
“Comisia asistă Bulgaria şi România pentru a întruni criteriile şi a adera, dacă este posibil, la spaţiul Schengen în 2011”, a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei, Michele Cercone.

La începutul lui septembrie, oficialii francezi au declarat că Bulgaria şi România ar trebui să nu intre în spaţiul Schengen până când nu vor îndeplini cerinţele UE privind lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Franţa este criticată în prezent în legătură cu campania sa de expulzare către Bulgaria şi România a romilor despre care ea susţine că locuiesc ilegal pe teritoriul său.

Autorităţile franceze au afirmat că responsabilitatea pentru integrarea romilor revine ţărilor de origine şi nu ţării UE în care ei au ales să locuiască. Acestea au declarat, de asemenea, că repatrierea romilor este complet voluntară.

În august, 950 de romi au fost expulzaţi către România, iar aproximativ 40 către Bulgaria.

Guvernul bulgar nu a reacţionat ferm faţă de expulzarea romilor din Franţa, temându-se aparent că Parisul ar putea pune în pericol aderarea ţării la spaţiul Schengen.

Bulgaria speră să adere la Schengen până la sfârşitul lui 2011, iar linia oficială este că expulzările recente ale romilor români şi bulgari din Franţa sunt irelevante pentru acest proces.

Vezi si

Contraofensiva ucraineană progresează în sud

Autoritățile proruse din provinciile ucrainene Lugansk și Herson au susținut marți că trupele ruse au …