Thursday , December 1 2022

Catastrofa din Japonia ar putea avea un impact superior celei de la Cernobîl

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, a afirmat miercuri că, “în cel mai grav dintre scenarii”, după accidentul nuclear din Japonia, catastrofa ar putea avea “un impact superior celei de la Cernobîl”.

Rugat să comenteze declaraţiile ministrului Ecologiei, Nathalie Kosciusko-Morizet, care a afirmat că “scenariul cel mai grav este posibil şi chiar probabil”, Baroin a afirmat că ministrul a “evocat efectiv (în timpul Consiliului de Miniştri) situaţia, evoluţia sa începând de vineri, dificultăţile autorităţilor japoneze în obţinerea unei răciri rapide a diferitelor reactoare”.

“Nu fac decât să retranscriu cu modestie, nefiind un tehnician în acest domeniu, dar cu fidelitate, declaraţiile lui Kosciusko-Morizet, care a evocat un scenariu, între cele mai grave”, a afirmat Baroin, referindu-se la lucrările acestui Consiliu în mare parte consacrat situaţiei din Japonia.

“În cel mai grav dintre scenarii, este vorba evident de un impact superior (accidentului de la) Cernobîl”, a adăugat el, făcând aluzie la catastrofa nucleară din 1986 din Ucraina.

Întrebat dacă poate să facă precizări suplimentare, purtătorul de cuvânt a răspuns: “Nu. Suntem la acelaşi nivel de informare. Guvernele aflate în prezent la putere, mass-media şi vectorii de opinie (care sunt jurnaliştii), şi, în consecinţă, opinia (publică).

“Este acelaşi grad de informare şi va fi aceeaşi necesitate de informare şi transparenţă în săptămânile şi lunile care vin”, a subliniat el.

Vezi si

Rusia pregăteşte noi atacuri în timpul unei ”pauze de la rachete”

Armata rusă ia o “pauză de la rachete” după atacurile grele din ultimele săptămâni, afirmă …