Saturday , May 25 2024

Canada suspendă vaccinarea cu AstraZeneca la persoanele sub 55 de ani

Canada a anunțat, luni, că suspendă administrarea vaccinului antiCovid dezvoltat de AstraZeneca/ Oxford la persoanele sub 55 de ani. Motivul: îngrijorările privind cheagurile de sânge apărute în urma inoculării, ca posibil efect secundar extrem de rar.

Suspendarea a fost recomandată de Comitetul Consultativ Național pentru Imunizare din motive de siguranță, scrie The Guardian.

”Există o incertitudine substanțială cu privire la beneficiile imunizării cu AstraZeneca a adulților sub 55 de ani, având în vedere riscurile potențiale”, a spus dr. Shelley Deeks, vicepreședinte al Comitetului menționat anterior.

Deeks a menționat că actualizarea recomandărilor a fost făcută pe fondul noilor date din Europa care sugerează că riscul de formare a cheagurilor de sânge este acum potențial de unul/ 100.000. Anterior, incidența era de un caz la un milion.

Ea a mai precizat că majoritatea pacienților din Europa care au dezvoltat cheag/uri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca erau femei cu vârsta sub 55 de ani.

În plus, rata mortalității în rândul celor care dezvoltă cheaguri este de până la 40%.

La rândul său, dr. Joss Reimer, membru al grupului de lucru pentru implementarea vaccinului, a declarat, citat de spotmedia, că, în ciuda constatării că nu există un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge – în general – legat de AstraZeneca în Europa, este totuși un efect secundar rar, dar foarte grav, care a fost observat în primul rând la femeile tinere din Europa.

Reimer a spus că aceste cheaguri de sânge apar, de obicei, între patru și 20 de zile de la administrarea vaccinului, iar simptomele pot reflecta un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

”Deși încă suntem de părere că beneficiile pentru toate vârstele depășesc riscurile, nu sunt confortabil cu acest termen – probabil. Vreau să mai apară niște date din Europa, ca să știu exact care este această analiză risc-beneficiu”, a spus Reimer.

Vezi si

Stoltenberg: Sprijinul Chinei pentru Rusia este crucial pentru cursul războiului din Ucraina

Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat …