Thursday , January 27 2022

Canada si Germania vor sa trimita medici s-o examineze pe Timosenko

Canada şi Germania au propus autorităţilor ucrainene să trimită cinci dintre medicii lor pentru a o examina în închisoare pe opozanta Iulia Timoşenko, ce suferă de dureri puternice la nivelul spatelui, a anunţat joi ambasada canadiană.

“Canada şi Germania au făcut propuneri oficiale în acest sens” opozantei, iar după ce au obţinut acordul acesteia, s-au adresat Parchetului General al Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a ambasadei canadiene Inna Ţarkova.

Aprobarea oficială din partea autorităţilor nu a fost încă primită, dar procurorul general Viktor Pşonka “ne-a dat asigurări că totul va decurge cu bine”, a adăugat ea.

Purtătorul de cuvânt al parchetului Iuri Boicenko a anunţat, la rândul său, că medici străini, trei canadieni şi doi germani, vor putea “după toate aparenţele” să o vadă pe Timoşenko.

Parchetul este pregătit să “contribuie la organizarea unui grup de lucru independent”, cu participarea medicilor străini, destinat examinării şi, dacă va fi necesar, îngrijirii opozantei, care se află într-o colonie penitenciară din Harkiv (est), a subliniat Boicenko.

Un avocat al lui Timoşenko, condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare şi care a declanşat o acţiune în apel în decembrie, a declarat joi pentru Interfax că prevede o acţiune în casaţie.

Încarcerată din august, mai întâi la Kiev iar apoi la Harkiv (est), Timoşenko a fost condamnată pentru abuz de putere comis în perioada în care a fost premier.

Cazul Timoşenko a provocat o criză între Kiev şi Uniunea Europeană (UE), care apreciază că această încarcerare este motivată politic.

Vezi si

Amabasada SUA de la Kiev își îndeamnă cetățenii să părăsească țara ACUM

Ambasada SUA în Ucraina îi îndeamnă pe cetățenii americani din Ucraina să ia în considerare …