Tuesday , April 16 2024

Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev de Ziua Independenței Ucrainei

Premierul britanic în exercițiu Boris Johnson s-a întâlnit miercuri, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în ziua în care se împlinesc șase luni de la startul invaziei ruse și în care, totodată, este marcată independența țării de fostul URSS. Este a treia vizită a premierului britanic în Ucraina de la începutul războiului.

Boris Johnson s-a remarcat între liderii occidentali drept unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei în conflictul cu Rusia.

Vizita de miercuri este cea de-a treia efectuată de liderul britanic în Ucraina de la începutul războiului. Astfel, premierul britanic a vizitat Kievul la sfârșitul lunii aprilie, apoi a revenit într-o a doua vizită-surpriză în iunie.

Volodimir Zelenski a marcat momentul de miercuri pe conturile sale de pe rețelele sociale: “Sunt bucuros să îl întâmpin de Ziua Independenței pe Boris Johnson, un mare prieten al Ucrainei. Boris, îți mulțumesc pentru sprijinul fără compromisuri acordat țării noastre din primele zile ale agresiunii ruse, pentru apărarea cu fermitate a intereselor Ucrainei pe arena internațională! Ucraina este norocoasă să aibă un astfel de prieten!”

Boris Johnson a postat, la rândul său, pe Twitter: “Ceea ce se întâmplă în Ucraina este important pentru noi toți. De aceea sunt astăzi la Kiev. De aceea Marea Britanie va continua să fie alături de prietenii noștri ucraineni. Cred că Ucraina poate să câștige și va câștiga acest război”.

Cu ocazia vizitei la Kiev, lui Johnson i-a fost acordat “Ordinul Libertății” de către președintele ucrainean.

Vezi si

Noul ambasador rus numit la București a fost expulzat din Estonia în 2023

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasador al Federației Ruse în România, …