Sunday , November 27 2022

Blinken: China accelerează planurile de unificare cu insula Taiwan

China urmărește unificarea cu Taiwanul „într-un ritm mult mai rapid” decât se aștepta anterior, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken (foto), potrivit BBC.

Beijingul a decis că status quo-ul nu mai este acceptabil în cazul Taiwanului, consideră Antony Blinken.

În discursul de duminică de deschidere a Congresului Partidului Comunist de la Beijing, președintele Xi Jinping a refuzat să excludă folosirea forței pentru a se unifica cu Taiwanul. China clasifică insula autoguvernată ca fiind o parte a teritoriului său, dar Taiwanul se consideră distinct de partea continentală.

Luna trecută, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că forțele americane vor apăra Taiwanul în cazul unui atac chinezesc în ciuda politicii oficiale americane care nu este clară în această temă.

Luând cuvântul marți, în cadrul unui eveniment la Universitatea Stanford, Blinken a declarat că, dacă Beijingul nu va putea realiza unificarea prin mijloace pașnice, va recurge la coerciție și, eventual, la forță.

„Aceasta este ceea ce perturbă profund status quo-ul și provoacă tensiuni enorme”, a spus el.

Blinken a adăugat că SUA își va onora angajamentele față de Taiwan și va sprijini insula pentru a se apăra singură.

Comentariile secretarului Blinken au loc în contextul în care China organizează un congres de partid, în cadrul căruia se așteaptă ca președintele Xi să fie reales. În remarcile sale de duminică, Xi a spus că „reunificarea completă a țării trebuie și va fi realizată”.

„Vom continua să ne străduim pentru reunificarea pașnică cu cea mai mare sinceritate și cu cel mai mare efort, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la utilizarea forței”, a spus liderul chinez.

Tensiunile dintre SUA și China au fost ridicate în ultimele luni, în special după o vizită la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. China a efectuat exerciții militare ca răspuns la vizita lui Pelosi, lucru pe care Taiwanul l-a condamnat ca fiind „extrem de provocator”.  (Mediafax)

Vezi si

Cetățenia germană se va obține mai ușor, după 3 sau 5 ani

Guvernul german pregăteşte o reformă a legislaţiei pentru a simplifica procedura de dobândire a cetăţeniei …