Saturday , September 24 2022

Blindate ale armatei turce, la graniţa cu Siria

Blindate ale armatei turce au fost văzute înaintând vineri dimineaţă spre graniţa cu Siria, după ce parlamentul de la Ankara a votat în ajun o rezoluţie ce autorizează guvernul să desfăşoare operaţiuni militare în Siria, ca reacţie la tirurile siriene, relatează canalele media locale.

Parlamentul turc a autorizat, joi, operaţiunile militare în Siria, anunţă presa turcă. Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru şi 129 împotrivă în Adunarea Naţională, care s-a reunit în sesiune specială cu uşile închise, potrivit posturilor de televiziune turce. Mandatul este prevăzut pentru un an şi vizează strict protejarea frontierelor ţării.

‘Tot ceea ce intenţionăm este pacea şi securitatea în regiunea noastră ‘, a afirmat premierul Recep Tayyip Erdogan, subliniind că Turcia ‘nu intenţionează să declanşeze un război cu Siria’.

‘Nu avem în intenţie să declanşăm un război pentru că am văzut cu toţii consecinţele confruntărilor din Irak şi Afganistan. În acelaşi timp, Ankara este suficient de puternică pentru a-şi apăra cetăţenii şi graniţele. Nu recomand nimănui să testeze hotărârea noastră în această privinţă’, a mai spus primul ministru turc.

Scuzele Siriei nu au mulţumit joi Turcia, unde pe străzi au ieşit sute de oameni care au cerut oprirea violenţelor atât în interiorul Siriei, cât şiîn afara ei. Pentru a dispersa manifestanţii, poliţia turcă a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene.

Tiruri cu mortiere dinspre Siria au făcut cinci morţi şi 11 răniţi miercuri la Akcakale, un sat turc în apropierea frontierei siriene unde au loc lupte între armata loială regimului de la Damasc şi rebelii sirieni.

Ţările membre NATO şi-au exprimat miercuri seara solidaritatea cu Turcia, în cursul unei reuniuni de urgenţă, convocată la Bruxelles în urma tirurilor de obuz provenind din Siria care au ucis cinci persoane în Turcia, a anunţat o sursă diplomatică.

Consiliul de Securitate al ONU a “condamnat în termenii cei mai fermi tirurile de obuz lansate de forţele siriene” asupra unui sat turc, soldate miercuri cu cinci morţi, într-o declaraţie adoptată joi.

Cele 15 state membre ale Consiliului “cer ca astfel de încălcări ale legilor internaţionale să înceteze imediat şi să nu se repete”, adaugă textul.

Acestea “cer guvernului sirian să respecte în totalitate suveranitatea şi integritatea teritorială a vecinilor săi” şi “fac apel la reţinere”.

Întrebat cu privire la acest aspect, ambasadorul Guatemalei Gert Rosenthal, care prezidează Consiliul în octombrie, a precizat că este vorba de o solicitare “adresată celor două” ţări.

“Acest incident ilustrează impactul grav al crizei din Siria asupra securităţii vecinilor săi şi asupra stabilităţii şi păcii în regiune”, conchide textul.

Vezi si

Șeful diplomaţiei Uniunii Europene: Nu trebuie să ignorăm amenințările lui Putin 

UE nu trebuie să ignore amenințările lui Vladimir Putin, care a declarat că ar putea …