Sunday , January 29 2023

Biden și Xi au discutat îndelung, fără însă a rezolva ceva; Taiwanul, “linie roșie” pentru Beijing

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au discutat îndelung, în cursul nopții de luni spre marți, fără însă a rezolva ceva din diferende, în special cel referitor la Taiwan, liderul chinez îndemnându-l pe cel american ‘să nu se joace cu focul’ în această chestiune, transmite AFP, preluată de Agerpres.


Președintele american l-a avertizat pe omologul chinez că Statele Unite ‘se opun cu fermitate’ oricărei tentative ‘unilaterale de a schimba statu-quo-ul sau de a aduce atingere păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan’, se arată într-un comunicat al Casei Albe, emis la finalul discuțiilor care au durat în jur de trei ore și jumătate și s-au desfășurat în format virtual.
Potrivit Casei Albe, Biden i-a spus lui Xi că Statele Unite rămân angajate față de politica ‘O singură China’ în ce privește Taiwanul, iar cei doi lideri au promis să colaboreze în problemele energiei și climei, notează Reuters.

Conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing, Xi Jinping a avertizat Statele Unite ‘să nu se joace cu focul’ în problema Taiwanului.
Xi i-a spus lui Biden că țara sa va trebui să ia ‘măsuri decisive’ dacă forțele ‘pro-independența Taiwanului’ vor trece o ‘linie roșie’.
‘Autoritățile taiwaneze au încercat de mai multe ori să se sprijine pe Statele Unite pentru independență și unii în Statele Unite încearcă să se folosească de Taiwan pentru a controla China’, a spus liderul chinez, vorbind despre ‘o tendință foarte periculoasă care echivalează cu a te juca cu focul’.
În timpul discuțiilor, Joe Biden și-a mai exprimat ‘preocupările față de practicile Chinei în Xinjiang, în Tibet și în Hong Kong, și față de drepturile omului în general’, și a criticat practicile comerciale și economice ‘neloiale’ ale Chinei.
Aceste declarații au contrastat întrucâtva cu amabilitatea afișată la începutul întâlnirii, când cei doi președinți s-au salutat cu mâna, prin intermediul ecranelor, și au subliniat responsabilitatea pe care o au față de lume de a evita un conflict.
‘Părerea mea este că responsabilitatea noastră ca lideri ai Chinei și Statelor Unite este să asigurăm că competiția între țările noastre nu se transformă într-un conflict, fie el intenționat sau nu’, a spus Biden la începutul întâlnirii. ‘Doar competiție pură, directă’, a adăugat el.

Vorbind prin interpret, Xi a afirmat: ‘În calitate de cele mai mari două economii ale lumii și de membri permanenți ai Consiliul de Securitate al ONU, China și Statele Unite trebuie să-și amelioreze comunicarea și cooperarea’. El s-a declarat bucuros că îl vede pe ‘vechiul său prieten’, după ce precedentele două discuții avuseseră loc prin telefon.
Agenția oficială chineză Xinhua a descris întâlnirea ca ‘sinceră, constructivă, substanțială și fructuoasă’.
Atât la Washington, cât și la Beijing se încercase temperarea așteptărilor de la această întâlnire.
Dacă, după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, tonul s-a schimbat față de excesele din era Trump, relația dintre Washington și Beijing rămâne extrem de tensionată.
Întâlnirea în format virtual a avut loc într-un moment în care Xi Jinping își întărește tot mai mult puterea. Săptămâna trecută, Partidul Comunist Chinez a adoptat un text care cheamă ‘partidul, armata și poporul să se unească mai strâns în jurul Comitetului Central a cărui inimă este Xi Jinping’.
De partea cealaltă, Joe Biden, confruntat cu un peisaj politic extrem de divizat și cu o epidemie pe care încearcă să o eradicheze, a menționat luni China atunci când a promulgat vastul plan de modernizare a infrastructurilor, menit să permită SUA să ‘câștige competiția’ secolului a XXI-lea.
La finalul discursului, președintele american a repetat una din frazele sale favorite: ‘Niciodată, niciodată nu e o idee bună să pariezi împotriva poporului american’.  (Agerpres)

Vezi si

Israel: Şapte morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul …