Tuesday , September 27 2022

Biden și Putin vor avea sâmbătă o convorbire telefonică. Discuția a fost propusă de ruși

Preşedintele american Joe Biden va discuta telefonic sâmbătă dimineaţa (ora locală de pe coasta de est a SUA) cu omologul rus Vladimir Putin, a declarat pentru AFP un înalt oficial de la Casa Albă. “Rusia ne-a propus un apel telefonic luni. Atunci noi am propus sâmbătă şi au acceptat”, conform sursei citate. Washingtonul consideră că riscul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei nu a fost niciodată mai mare ca în acest moment.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta sâmbătă la prânz cu omologul său rus Vladimir Putin despre criza de la graniţa ruso-ucraineană, pe care occidentalii doresc să o rezolve prin “mijloace diplomatice, dialog şi descurajare”, a anunţat vineri Palatul Elysee.

Oficialii americani avertizează că Rusia ar putea invada în orice moment Ucraina, chiar pe durata Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. Japonia, Letonia, Norvegia şi Olanda le-au cerut cetăţenilor lor să părăsească imediat Ucraina.

Statele Unite consideră că Rusia ar putea întreprinde acţiuni militare ofensive sau ar putea încerca să declanşeze un conflict în interiorul Ucrainei la începutul săptămânii viitoare, a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

„Orice american din Ucraina trebuie să plece cât mai curând posibil, în următoarele 24-48 de ore”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, în timpul unei conferinţe de presă.

Sullivan a menţionat că nu este sigur că preşedintele rus Vladimir Putin a luat decizia finală de a invada Ucraina, dar „se poate întâmpla în curând”, a spus el.

Rusia şi-a consolidat prezenţa militară în diferite puncte de-a lungul graniţei cu Ucraina. Peste 100.000 de soldaţi ruşi sunt staţionaţi în prezent acolo.

O invazie era de aşteptat să vină după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, pentru a evita un conflict cu China, aliatul Rusiei.

Jocurile de iarnă din 2022, care se vor încheia pe 20 februarie, au fost și ele afectate de controverse, inclusiv de boicoturi diplomatice asupra recordului Chinei în privinţa drepturilor omului şi recenta revelaţie că un campion al patinatorului artistic rus a eşuat la un test antidrog.

Dar Sullivan a subliniat vineri că un atac „ar putea începe în timpul Jocurilor Olimpice, în ciuda multor speculaţii” că nu va avea loc.

În cazul în care Rusia invadează, SUA şi aliaţii săi sunt „gata să răspundă în mod decisiv” printr-o serie de acţiuni, cum ar fi impunerea de „sancţiuni economice severe” şi modificări ale poziţiei forţelor NATO, a spus Sullivan.

„Dacă Rusia continuă, puterea şi influenţa sa pe termen lung vor fi diminuate, nu sporite, de o invazie”, a spus Sullivan. „Se va confrunta cu o comunitate transatlantică mai hotărâtă. Va trebui să facă mai multe concesii Chinei. Se va confrunta cu presiuni masive asupra economiei sale şi asupra controalelor la export, care îi vor eroda baza industrială de apărare şi se va confrunta cu un val de condamnare din întreaga lume”, a spus el.

„Orice s-ar întâmpla în continuare, Occidentul este mai unit decât a fost de ani de zile”, a spus Sullivan.

Oficialii americani au avertizat cu privire la un bilanţ sumbru dacă Putin va continua cu o invazie militară în Ucraina, inclusiv cu privire la moartea potenţială a 25.000 până la 50.000 de civili, 5.000 până la 25.000 de membri ai armatei ucrainene şi 3.000 până la 10.000 de membri ai armatei ruse. Vineri, Sullivan a declarat că oficialii consideră că un atac ar începe probabil cu atacuri aeriene şi cu rachete şi ar continua cu o invazie terestră, potrivit New York Times.

Antony Blinken, secretarul de stat, a declarat vineri reporterilor, în cadrul unei conferinţe de presă la Melbourne, că “invazia ar putea începe în orice moment. Şi, ca să fie clar, asta include şi în timpul Jocurilor Olimpice”, care sunt programate să se încheie pe 20 februarie. Dl Blinken a adăugat că oficialii americani “continuă să vadă semne foarte îngrijorătoare de escaladare a Rusiei, inclusiv noi forţe care sosesc la graniţa ucraineană”.

Joe Biden a susţinut vineri un apel video cu mai mulţi lideri NATO pentru a discuta despre escaladarea Kremlinului la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis a participat vineri la invitaţia preşedintelui SUA la consultări în format restrâns cu o serie de lideri aliaţi şi ai instituţiilor Uniunii Europene pe tema „evoluţiilor îngrijorătoare” generate de desfăşurarea masivă de forţe şi echipamente ruse în proximitatea Ucrainei.

Japonia, Letonia, Norvegia şi Olanda le-au cerut cetăţenilor lor să părăsească imediat Ucraina, în timp ce Israelul a anunţat că evacuează rudele personalului ambasadei, potrivit Reuters.

Alte ţări, inclusiv Marea Britanie şi Israel, şi-au îndemnat, de asemenea, cetăţenii să părăsească teritoriul Ucrainei, relatează CNBC.

Preşedintele american Joe Biden va discuta sâmbătă cu preşedintele rus Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina. Conversaţia telefonică dintre cei doi şefi de stat este programată pentru ora 11 (ora locală SUA), relatează CNN.

Pe măsură ce perspectiva unei invazii ruseşti a Ucrainei pare să crească, un oficial al Marinei a declarat pentru Fox News că 4 distrugătoare ale S.U.A. au ajuns în apele europene pentru a sprijini NATO.

Navele – USS The Sullivans (DDG 68), USS Gonzalez (DDG 66), USS Donald Cook (DDG 75) şi USS Mitscher (DDG 57) – au sosit în Europa din bazele aflate pe coasta de est a Statelor Unite.  (Mediafax)

Vezi si

Polonia își va antrena militar toți cetățenii între 18 și 65 de ani

Toți cetățenii cu vârste între 18 și 65 de ani vor fi antrenați de armata …