Tuesday , June 25 2024

Biden îi prezintă scuze lui Zelenski pentru întârzierea ajutorului militar american şi anunţă un nou pachet pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden şi-a cerut vineri scuze în faţa omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru întârzierea aprobării ajutorului militar pentru Ucraina de către Congres şi a anunţat un nou pachet de asistenţă militară destinat acestei ţări, în valoare de 225 de milioane de dolari, relatează agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.


Acest nou pachet cuprinde în special muniţii suplimentare, inclusiv muniţii de artilerie şi rachete HIMARS, precum şi rachete antiaeriene Hawk şi Stinger.

Biden şi Zelenski s-au întâlnit vineri la Paris în cadrul vizitelor făcute în Franţa pentru a 80-a aniversare a debarcării aliate în Normandia.

“Statele Unite sunt alături de voi”, a spus Biden, manifestându-şi totodată regretul faţă de întârzierea aprobării de către Congres a noilor fonduri de aproape 61 de miliarde de dolari pe care le-a cerut pentru sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia. După luni de blocaj, aceste fonduri au fost în final aprobate de Camera Reprezentanţilor în aprilie.

“Am avut probleme cu aprobarea proiectului de lege” din cauza opoziţiei aripii celei mai conservatoare a Congresului, s-a mai scuzat în faţa lui Zelenski preşedintele democrat al SUA, făcând referire la republicanii fostului preşedinte Donald Trump.

De partea sa, Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru “sprijinul enorm” oferit de SUA, sprijin pe care în intervenţiile anterioare din timpul vizitei sale în Franţa l-a comparat cu eliberarea Europei în al Doilea Război Mondial.

“Mizăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră şi că sunteţi alături de noi”, a adăgat preşedintele ucrainean. Susţinerea Washingtonului le arată ucrainenilor “că nu suntem singuri”, a mai spus el.

Zelenski i-a mulţumit şi vicepreşedintei americane Kamala Harris, care va reprezenta SUA la reuniunea internaţională ce va avea loc în Elveţia pe 15-16 iunie, reuniune numită de Ucraina “Summit pentru Pace”, deşi anterior preşedintele ucrainean îşi exprimase dorinţa ca Biden însuşi să participe.

Reuniunea din Elveţia este organizată la cererea Kievului, care va încerca acolo să obţină sprijin internaţional faţă de “formula de pace” enunţată de Zelenski, ce prevede în special retragerea trupelor ruse din Ucraina şi încheierea în acest mod a războiului.

Ucraina a cerut Elveţiei să nu invite Rusia şi susţine că are deja confirmată prezenţa reprezentanţilor a mai mult de o sută de ţări şi organizaţii internaţionale, dar succesul iniţiativei Kievului depinde în mare măsură de numărul şefilor de stat şi de guvern care vor participa, lucru care încă este o necunoscută. AGERPRES

 

Vezi si

Liderii UE au convenit realegerea Ursuley von der Leyen în fruntea Comisiei Europene (surse)

Liderii europeni au convenit la negocierile pentru împărţirea principalelor funcţii de conducere ale instituţiilor UE …