Wednesday , March 29 2023

Biden crede că Xi Jinping întâmpină “probleme enorme”

Joe Biden a estimat miercuri că omologul său chinez, Xi Jinping, se confruntă cu “probleme enorme”, în special pe plan economic, notează AFP, citatâ de Agerpres.


“Găsiţi-mi un singur lider mondial dispus să schimbe locul cu Xi Jinping… Eu nu găsesc unul”, a afirmat preşedintele american în cursul unui interviu acordat canalului PBS.

“Acest om are probleme enorme”, în special “o economie care nu funcţionează foarte bine”, a apreciat el, remarcând, însă, că liderul chinez “are, de asemenea, mult potenţial”.

Menţionând că sprijinul chinez pentru Rusia a fost relativ discret, Joe Biden a subliniat că, spre deosebire de ceea ce “toată lumea a presupus” de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Beijingul nu a fost “pe deplin” angajat în spatele Moscovei.

O rezervă legată, în opinia sa, de dorinţa lui Xi Jinping de a nu suferi aceeaşi soartă ca Rusia, care a fost supusă mai ales unor sancţiuni economice dure de către Occident.

“L-am sunat în această vară pentru a-i spune: +Nu este o ameninţare, ci doar o observaţie: uite ce s-a întâmplat cu Rusia+”, a povestit Joe Biden miercuri.

Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit personal cu Xi Jinping pentru prima dată în mandatul său de preşedinte în noiembrie, la summitul G20 din Bali, în Indonezia. Până atunci, ei vorbiseră la telefon sau prin videoconferinţă de cinci ori.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anulat săptămâna trecută o vizită planificată la Beijing, după intrarea în spaţiul aerian al Statelor Unite a unui balon chinez, doborât între timp de armata americană. AGERPRES 

Vezi si

Polonia critică Germania, denunţând “presiunile” UE şi decizia “absurdă” privind motoarele auto

Guvernul Poloniei a lansat, marţi seară, un atac virulent la adresa Germaniei şi a Uniunii …