Friday , March 29 2024

Berlusconi a anuntat ca va demisiona

Premierul italian a anunţat azi, după o discuţie cu preşedintele Giorgio Napolitano, că va părăsi funcţia pe care o deţine după ce legea bugetului, cu adăugirile solicitate de partenerii din UE, va fi aprobată.

Preşedintele Italiei Giorgio Napolitano s-a întâlnit cu Silvio Berlusconi şi a anunţat că premierul urmează să demisioneze după ce măsurile necesare pentru contracararea crizei vor fi aprobate.

Berlusconi a confirmat imediat că a luat această hotărâre. El a subliniat că va părăsi funcţia după ce legea bugetului, cu amendamentele cerute de partenerii europeni, va fi aprobată. “Singura posibilitate pe care o văd sunt alegerile anticipate”, a spus premierul.

Napolitano explicase ceva mai devreme şi ce va urma după plecarea actualului premier: şeful statului va începe consultările pentru formarea unui nou guvern. “Preşedintele va începe consultările tradiţionale şi va analiza cu maximă atenţie fiecare poziţie şi propunere a forţelor politice – ale majorităţii rezultate din alegerile din 2008, precum şi ale opoziţiei”, a precizat o declaraţie dată publicităţii de administraţia prezidenţială.

Silvio Berlusconi a fost nevoit azi să admită că a pierdut majoritatea deţinută în parlament, chiar dacă a reuşit să câştige un vot procedural pe tema finanţelor publice. Un moment umilitor pentru premierul care asigura până ieri că deţine controlul.

Şeful guvernului se confrunta de câteva zile cu o rebeliune izbucnită în rândul aliaţilor. Mai mulţi parlamentari din cadrul partidului său, Poporul Libertăţii (Pdl), i-au cerut demisia. Azi, o nouă lovitură a venit din partea principalului aliat al Pdl la guvernare, Liga Nordului. Liderul acestui partid, Umberto Bossi, i-a cerut lui Berlusconi să plece şi a apreciat că noul premier interimar ar putea fi actualul ministru al justiţiei, Angelino Alfano.

Berlusconi a crezut până în ultimul moment că va reuşi să reunească majoritatea. I-au lipsit însă opt voturi.

Instabilitatea guvernului Berlusconi a agravat problemele financiare ale Italiei, care are o datorie publică uriaşă şi o creştere economică anemică. De altfel, Roma a fost nevoită  săptămâna trecută să accepte monitorizarea FMI, care va verifica cu atenţie dacă oficialii italieni aplică reformele structurale agreate de partenerii din UE şi pun finanţele în ordine. Costurile de creditare ale Italiei au crescut spectaculos în ultimele zile după ce dobânda la titlurile de stat a atins un maxim istoric.

“Problema este că pieţele nu mai au încredere în guvernul Berlusconi, nu mai cred că el mai are statura şi forţa politică pentru a garanta stabilitate în ţară(…) Practic, Berlusconi a devenit un factor de risc. Cu cât pleacă mai repede cu atât mai bine pentru ţară”, a explicat azi, pentru REALITATEA.NET, politologul italian Franco Pavoncello.

Silvio Berlusconi, cel mai longeviv premier al Italiei de după Al Doilea Război Mondial, a intrat în politică în 1994. A supravieţuit nenumăratelor moţiuni de cenzură (peste 50), a revenit după ce a fost învins, a fost implicat în foarte multe procese de corupţie şi, în ultimii ani, în destule scandaluri sexuale încât să pună pe gânduri nu doar Italia, ci întreaga Europă.

Vezi si

Discriminarea persoanelor cu chelie devine infracțiune în Franța

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat joi un proiect de lege care transformă în infracţiune …