Tuesday , March 5 2024

Barroso despre drepturile muncitorilor români în Marea Britanie: Toate statele să respecte regulile

Comisia Europeană nu a primit niciun fel de comunicare din partea Guvernului britanic privind o eventuală menţinere a restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari, dar consideră că toate statele membre trebuie să respecte regulile, a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

“Nu am primit niciun fel de comunicare din partea Guvernului britanic pe această temă. Un singur lucru pot să spun, şi anume că toate statele membre trebuie să respecte regulile. Acesta este un principiu foarte important al Uniunii Europene”, a spus Barroso, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.

Premierul Victor Ponta a adăugat, în aceeaşi conferinţă, că România a apreciat întotodeauna rolul pozitiv al Comisiei în astfel de probleme, prin solicitarea respectării egalităţii de tratament, şi că va conta şi în continuare pe oficialii CE şi ai statelor membre privind respectarea angajamentelor aferente integrării României şi Bulgariei în Uniunea Europeană.

“Cred că cetăţenii români trebuie să ştie că avem drepturi şi obligaţii ca cetăţeni europeni şi că obligaţiile trebuie respectate, de asemenea şi drepturile trebuie respectate”, a spus Ponta.

Cei doi oficiali au răspuns astfel întrebării unui jurnalist adresate la Bruxelles, după afirmaţiile controversate ale presei britanice şi ale unor politicieni potrivit cărora sute de mii de bulgari şi români vor invada Marea Britanie la sfârşitul acestui an, când vor fi ridicate restricţiile de piaţa muncii.

Conform normelor UE, românii şi bulgarii vor avea de anul viitor aceleaşi drepturi de circulaţie şi muncă ca şi celelalte 25 de state europene.

Marea Britanie se teme că eliminarea “controalelor de tranziţie”, impuse românilor şi bulgarilor timp de şapte ani de la integrarea lor în UE în 2007, ar putea duce la stabilirea unui număr mare de cetăţeni din cele două state în Marea Britanie.

Vezi si

Franța, prima țară din lume care a înscris dreptul la avort în Constituție

Franţa a devenit luni prima ţară din lume care a înscris explicit în Constituţia sa …